Els últims canvis en els assessors de la Diputació de Girona han suposat que ara Demòcrates -el partit dels sobiranistes que van marxar d'Unió- tingui un assessor a la corporació tot i que la formació no disposa de cap diputat provincial. El president de la Diputació, Pere Vila, va defensar ahir que aquesta decisió queda "emmarcada dins la nova composició" del grup de CiU a la institució, ja que -després que tres diputats deixessin Unió- es va anunciar que hi hauria una "recomposició" en la distribució dels càrrecs de confiança de l'antiga federació. Ara bé, cap de les tres baixes d'UDC són representants de Demòcrates.

Com va avançar Diari de Girona la setmana passada, un dels portaveus de Demòcrates a la província de Girona, Dani Planàs, és -des del 2 de maig- un dels assessors del grup de CiU a la corporació, amb un sou de 36.360 euros anuals bruts. Com va explicar Vila al darrer ple ordinari de la Diputació, l'entrada de Planàs forma part del nou repartiment dels assessors, després que Unió hagi passat de tenir quatre diputats a un únic representant provincial: l'alcalde de Vilamalla, Carles Àlvarez. Pel que fa als diputats que han deixat UDC, un és el primer tinent d'alcalde de Palafrugell, Albert Gómez, que ara no milita a cap partit i un altre és l'alcalde d'Hostalric, Josep Antoni Frias, que ara és de Convergència. També va plegar la regidora de l'Ajuntament de Girona Eva Palau, que va ser substituïda pel regidor de Banyoles Lluís Costabella (de CDC).

Davant aquesta reducció dels representants d'Unió, la formació democristiana ara disposa de tres assessors a la corporació (dels sis que podia arribar a tenir al principi). Un dels llocs l'ocupa, des del passat 2 de maig, el president de la intercomarcal d'UDC a Girona, Xavier Dilmé, amb un sou de 45.450 euros anuals bruts. Així mateix, en aquesta "recomposició" en la distribució dels assessors, el grup de CiU ha assignat un càrrec de confiança a Demòcrates malgrat que no té cap polític a la institució provincial. Vila va recordar ahir que no és necessari que els assessors estiguin vinculats a un partit, ja que poden ser independents. També va afegir que s'ha hagut de "reajustar" el repartiment dels 12 càrrecs de confiança que corresponen al grup de CiU tenint en compte l'escenari actual dels càrrecs electes.

Vila va atribuir l'entrada de l'assessor de Demòcrates a una qüestió "interna" i va destacar que el grup de CiU no ha estat l'únic que ha fet canvis en els càrrecs de confiança (des que el passat mes de juliol va començar la legislatura). El fet és que tant ERC com el PSC també han modificat alguns dels seus assessors. Amb la nova distribució, Unió (amb un diputat) compta amb tres càrrecs de confiança, la CUP i IdS (amb grup propi i un diputat en cada cas) disposen d'un assessor cadascun, mentre que Demòcrates, sense representació, en té un.