L'impuls de la Formació Professional a les comarques de Girona s'evidencia en l'oferta del curs vinent, quan les places dels cicles formatius -amb 104 titulacions diferents- s'amplien en 750, mentre que les de Batxillerat es congelen. En concret, a partir del setembre els centres de FP gironins tindran capacitat per a 300 estudiants més de grau mitjà i 450 de grau superior -l'oferta global és de 12.660. Pel que fa als instituts de Batxillerat, es mantenen les 7.830 places actuals.

Una revisió dels últims sis cursos mostra que l'alumnat de la FP gironina ha crescut un 34%, ja que ha passat de les 6.449 places ofertes el 2010 a 8.652, el 2016. El director territorial del Departament d'Ensenyament a Girona, Josep Polanco, va remarcar que aquest augment, curs a curs, sempre s'ha mantingut per sobre de la mitjana catalana i es va mostrar «especialment satisfet» de la matrícula d'alumnat en cicles formatius els últims anys.

Per consolidar aquesta línia ascendent, Polanco va explicar que la Conselleria aposta per la flexibilitat dels cicles formatius i la seva adaptació a les necessitats del mercat laboral. Precisament, les empreses guanyen pes en la planificació del curs 2016-2017, quan la modalitat dual -amb beques i contractes en centres de treball- torna a créixer. De fet, els 12 cicles formatius nous que s'han programat per l'any vinent seguiran aquest model i 5 dels ja existents també s'hi adaptaran. En total, el proper curs hi haurà almenys 800 estudiants de FP -282 en places de nova creació- que faran pràctiques remunerades en empreses, ja sigui mitjançant beques o contractes. Polanco va advertir que, amb tota probabilitat, aquesta xifra serà més elevada perquè els Serveis Territorials encara negocien nous acords. Una altra dada significativa de l'avenç de la FP dual a Girona és que més de la meitat dels centres, el 53%, ofereixen aquest tipus de formació -que triplica el nombre d'hores de pràctiques en llocs de treball.

Pel que fa a la flexibilitat dels estudis, el director territorial va destacar que 10 instituts permeten fer 9 combinacions de cicles formatius diferents, de manera que els alumnes poden aconseguir dues titulacions en tres cursos.

Encara en Formació Professional, el curs 2016-2017 s'estrenarà un cicle formatiu de grau mitjà en Gestió administrativa orientat a l'àmbit sanitari, a l'institut Vallvera de Salt, que Ensenyament ha posat en marxa per respondre la demanda d'aquest sector professional. També relacionat amb un altre àmbit molt concret, l'institut de la Bisbal d'Empordà disposarà d'ensenyaments en Terrisseria.

Més Batxillerat català i francès

En relació amb Batxillerat, la planificació del nou curs és estable respecte l'actual, amb la consolidació arreu del territori de la modalitat d'Arts plàstiques i Arts escèniques -que el Departament preveu ampliar a partir del 2017- i l'ampliació dels estudis del doble Batxillerat català i francès a l'institut Abat Oliba, de Ripoll. D'aquesta manera, el Batxibac s'oferirà a 11 centres a partir del setembre. Pel que fa al Batxillerat Internacional, el Vicens Vives de Girona continua essent l'únic centre gironí que l'imparteix.

D'altra banda, Josep Polanco va garantir als estudiants que el 2017 acabin el Batxillerat que es mantindrà el model de selectivitat, de les Proves d'Accés a la Universitat (PAU). Com també va ressaltar les possibilitats per als joves que no aconsegueixen el graduat en Secundària Obligatòria, per als quals el curs vinent s'oferiran 600 places en Programes de Formació i Inserció a les comarques de Girona, 440 de públiques i una previsió de 160 de privades.