El jutge de Santa Coloma ha decidit enviar a presó provisional el conductor homicida de Bonmatí. Alejandro Abadia Abella, de 39 anys, ingressarà a un centre penitenciari i ho farà de forma comunicada i sense fiança.

El titular del jutjat d'instrucció 3 de Santa Coloma de Farners, Francisco Martín, va acordar ahir aquesta decisió després d'estudiar les últimes proves que li van aportar els Mossos d'Esquadra. Els testimonis i les imatges de vídeo captades per càmeres de la zona van aconseguir aclarir el cas i contradiuen la versió del conductor, qui va assegurar que va aturar la furgoneta per socórrer les víctimes, que no caminaven correctament per la carretera i que va remarcar que un testimoni de l'atropellament el va agredir i que per això va fugir.

La investigació policial, però, desmenteix que la mare de 46 anys i la petita, Khadija Challam, de 4 anys (que portava un patinet) caminessin per la carretera. De fet, les marques que va deixar el vehicle fan concloure que el conductor va agafar malament un revolt, va sortir de la calçada i va ser aleshores quan va emportar-se les víctimes per davant.

A més, les imatges enregistrades per la càmera instal·lada a l'empresa de caramels Gerió, permeten veure que el detingut circulava a velocitat excessiva. Tot i que són borroses i en blanc i negre, es veu el xoc i com la furgoneta s'atura. Però no s'aprecia que en surti ningú de dins (com va relatar el conductor). Les imatges es van aportar a la causa després que el jutge ho ordenés per via d'urgència, i que els Mossos d'Esquadra anessin fins a l'empresa amb un manament sota el braç.

Tot i que les imatges no permeten apreciar més, sí que hi ha dos testimonis que corroboren que el detingut va fugir del lloc sense socórrer les víctimes. Un d'ells és el del germà de la nena, que també caminava pel voral, i l'altre és el d'un home que havia sortit a passejar el gos. Tots dos, a comissaria, van explicar que el conductor, que és veí de Bescanó, va marxar després del xoc i el seu relat es va tenir en compte a l'hora de valorar les proves.

De fet, en la interlocutòria, el jutge remarca que un cop vist l'atestat dels Mossos el que està clar és que «existeixen indicis seriosos de criminalitat» contra el conductor perquè anava begut i drogat en el moment dels fets, i que conduïa de «forma agressiva a una velocitat inadequada i fent frenades brusques, cosa que va provocar que l'investigat sortís de la carretera i atropellés les dues víctimes». A més, assegura que no va alertar cap servei d'emergències del sinistre que s'havia produït.

Per tot això, el jutge -atenent a la petició del fiscal- ha decretat presó provisional sense fiança d'entrada per evitar el risc que fugi i també per evitar que obstaculitzi la investigació i li imputa sis delictes: el d'homicidi per imprudència, lesions, conducció temerària, conducció sota els efectes de l'alcohol i substàncies psicotròpiques i omissió del deure de socors. La resolució no és ferma i, durant un termini de tres o cinc dies, les parts poden interposar-hi o bé recurs de reforma o bé d'apel·lació.

Circulaven correctament

El jutge també destaca que va atropellar-les quan les dues víctimes circulaven «correctament pel costat esquerre de la via en el sentit de la marxa, per la zona exterior de la carretera i sense envair-la». També explica que el conductor es va aturar a l'alçada del quilòmetre 10,4 de la GI-532 «lluny del lloc on van passar els fets i sense haver prestat assistència a les víctimes i sense haver posat en coneixement dels serveis» d'emergències el que havia succeït. Per tot això, el magistrat de Santa Coloma considera que hi ha «bastants motius per creure que el detingut és responsable criminal dels fets». Cal recordar que els mossos van detenir Alejandro Abadia gairebé una hora després dels fets a Bescanó. L'home a més va donar positiu amb 0,53 mg/l d'aire espirat a la prova d'alcoholèmia i positiu en drogues perquè havia pres marihuana el dia abans.

La mort de la Khadija Challam ha consternat la petita població de poc més de 1.000 habitants de Bonmatí i aquest dimarts s'hi va fer una concentració de rebuig pels fets i de suport a la família. Ahir la mare encara estava ingressada a l'hospital Santa Caterina i està rebent suport psicològic de l'IAS.

Demà a un quart de cinc de la tarda es farà un acte de record de la Khadija a l'escola Sant Jordi, on assistia la menor.