Un equip del Servei de Dermatologia de l'hospital Josep Trueta de Girona ha elaborat l'estudi més ampli que s'ha fet mai a l'Estat d'una afectació a la pell molt poc freqüent relacionada amb el càncer de ronyó. L'estudi, que està encapçalat pel doctor Enric Llistosella, se centra en la síndrome de Brit-Hogg-Dubé, una estranya afectació dermatològica, de component genètic, que es manifesta amb lesions cutànies, tumors renals i diverses alteracions pulmonars com quists o episodis de pneumotòrax espontani.

Es calcula que hi ha una prevalença d'un cas per cada 200.000 persones, però la seva incidència real és desconeguda, indiquen des del Trueta. En el cas d'aquesta investigació gironina, s'han analitzat 22 casos de pacients d'arreu de l'Estat amb aquesta síndrome durant els darrers 20 anys, el que representa la mostra més gran analitzada mai en la sanitat espanyola.

Els resultats de la recerca es van presentar ahir al matí durant la XI Jornada de Dermatologia Catalana que se celebra a Girona. És la primera vegada que aquesta reunió anual, organitzada per la Societat Catalana de Dermatologia i Venereologia (SCDV) de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya amb la col·laboració de l'hospital Trueta, surt de l'àmbit de Barcelona.

Hi van participar més d'un centenar de professionals d'arreu de Catalunya amb l'objectiu de presentar treballs i compartir experiències per debatre i actualitzar aspectes rellevants de la seva especialitat.

La major part de la Jornada estava dedicada a la presentació de setze comunicacions clíniques per part dels serveis de dermatologia de gran part dels hospitals de Catalunya sobre malalties de la pell, tant infeccioses com inflamatòries o tumorals.

També s'hi van fer públics els resultats de l'activitat de la Xarxa d'Urticària Catalana i Balear. La conferència principal va anar a càrrec de José Manuel Fernández Real, especialista del Servei d'Endocrinologia del Trueta i investigador de l'Idibgi, que va parlar sobre el teixit adipós de la pell i les seves funcions endocrines.