L'equip de govern de l'Ajuntament de Banyoles, de CiU, distingirà l'exconsellera d'Ensenyament Irene Rigau amb la Medalla d'Or de la Ciutat, una decisió que ha provocat el rebuig de la CUP. Aquest partit de l'oposició critica la concessió d'aquest mèrit a «una de les conselleres més qüestionades de l'anterior Govern de la Generalitat», que descriuen com «un dels més retalladors de la història de Catalunya». Per aquest motiu, el partit demana a l'equip de govern que retiri aquest punt de l'ordre de dia del proper ple.

Des de l'Ajuntament, van justificar la distinció d'Irene Rigau per la seva tasca com a mestre i implicació tant a nivell educatiu com associatiu a Banyoles, la ciutat on va néixer. El Consistori va remarcar que es tracta d'un reconeixement local.

El proper ple municipal de Banyoles, que se celebrarà dilluns, inclou la concessió de la Medalla d'Or de la Ciutat a Irene Rigau i Oliver. Aquest punt s'ha introduït a l'ordre del dia dintre de la comissió informativa d'alcaldia.

Buscar una opció de consens

La CUP ha reaccionat mitjançant un comunicat publicat al seu web, en el qual expressa el «desacord absolut» amb la decisió de l'equip de govern. La Candidatura d'Unitat Popular -amb dos regidors a l'oposició de Banyoles- qüestiona el fet que una designació d'aquest tipus no es prengui amb un ampli consens, de manera «que la majoria de la població s'hi pugui identificar o referenciar». El grup demana que s'obri un procés participatiu per «trobar la persona de màxim consens».

A l'hora d'argumentar el seu rebuig a la distinció de Rigau, la CUP insisteix que la tasca d'Irene Rigau «va ser àmpliament criticada per la gran majoria de la comunitat educativa» de Catalunya. Tampoc considera oportú donar-li la Medalla d'Or de la Ciutat perquè, tot i que és banyolina, ha desenvolupat la major part de la seva carrera política lluny de la capital del Pla de l'Estany.

En opinió de la CUP, aquest reconeixement s'hauria de fer «a algú que hagi contribuït de manera directa a la nostra ciutat o bé que compti amb un amplíssim consens».