La donació de sang pot ser un mecanisme de prevenció de la diabetis, segons un estudi realitzat per investigadors gironins en els darrers 20 anys i que s'ha presentat avui a la vuitena Jornada de Recerca de l'Institut Català de la Salut. La cita, que enguany està organitzada per l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi), se centra aquest any en l'obesitat i la diabetis tipus 2.

L'estudi gironí, que ha estat presentat per l'investigador Josep Maria Moreno, demostra que el ferro afavoreix el desenvolupament de la diabetis i agreuja els símptomes dels malalts.«El ferro és un micronutrient essencial per la salut, però en excés, té efectes negatius i és un element de risc de diabetis», explica l'investigador de l'Idibgi.

«La nostra línia de recerca es basa a investigar a fons les possibles relacions entre el metabolisme del ferro i la glucosa i la diabetis tipus 2, ja que s'ha vist que els diabètics tenen nivells elevats de ferro acumulats als teixits i això pot ser perjudicial per la progressió de la malaltia», segons Moreno. En aquest sentit, explica, s'estan buscant els mecanismes per reduir aquest excés, i s'ha comprovat que les donacions periòdiques de sang hi poden ajudar.

Durant el congrés, que s'està celebrant al Palau de Congressos de Girona amb la participació d'uns 200 investigadors d'arreu de Catalunya, Rafel Ramos, de l'Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària (IDIAP Jordi Gol), també ha presentat els resultats de l'estudi del Registre Gironí del Cor (Regicor) sobre el risc cardiovascular en els pacients amb diabetis.