Títols honorífics oblidats en el passat

Algunes actes de les sessions de l´època franquista de la Diputació tornen a l´actualitat

03.06.2016 | 10:29

Punt de discòrdia

  • Un historiador diu que els partits tenien constància de la situació

    L´historiador i professor de la UdG Josep Clara ha assegurat aquesta setmana (en declaracions a Ràdio Girona-Cadena SER) que els partits sabien que Franco mantenia el títol de president d´honor. Clara ha destacat que un llibre que la Diputació va editar el 1989 ho explica.

Després de revisar els documents de fa unes dècades, el govern de la corporació ha plantejat no retirar una de les medalles d´or perquè, segons ha valorat el president de la institució, Pere Vila, la distinció es va atorgar a un expresident de la Diputació com «un reconeixement, de mèrit intern, a una trajectòria»

L'última vegada que un ple ordinari de la Diputació de Girona va tractar sobre una medalla d'or de l'època franquista va ser el juliol del 2005. En aquella sessió, es va aprovar per unanimitat una moció que demanava retirar la medalla d'or de la província –concedida el febrer del 1959– a Francisco Franco. «Es podria qualificar el règim [franquista] de genocida cultural si atenem a les paraules de l'historiador Josep Benet i el definim com a qualsevol acte deliberat comès amb la intenció de destruir la llengua, religió o cultura d'un grup nacional, racial o religiós», argumentava el text del 2005 per treure la medalla a Franco.

Ara bé, en aquella ocasió no es va mencionar el títol de president honorífic de la Diputació que el juliol del 1945 es va atorgar a Franco. Tampoc les medalles d'or que –també en època franquista– la corporació va concedir a militars, ministres i caps del règim, com van ser José Lacalle Larraga, Alfonso Pérez Viñeta, Gonzalo Fernández de la Mora, Luis Carrero Blanco i Victorino Anguera Sansó. Els guardons havien quedat oblidats en el passat fins que aquesta setmana la CUP va alertar que es tracta de títols honorífics que encara es mantenen vigents, ja que l'únic que s'ha revocat –fins ara– ha estat la medalla d'or a Franco.

Per això, els darrers dies la Diputació ha revisat les actes de les sessions plenàries de l'època franquista i ha enumerat els diferents títols concedits. La corporació ha detectat els mateixos casos que va denunciar la CUP (sis medalles d´or i el títol honorífic a Franco). L'equip de govern de CiU –després de llegir els documents– ha plantejat no retirar una de les medalles. Es tracta del guardó atorgat a l'expresident de la Diputació Juan de Llobet Llavari, a qui el ple del gener del 1968 va concedir la medalla d'or per la seva «brillant tasca» al capdavant de la corporació.

El text del 1968 justificava que Llobet va començar la seva trajectòria a la Diputació el juny del 1956 dedicant part de la seva activitat «als pobles rurals, posant en marxa el servei de cooperació». També argumentava que va afrontar la problemàtica derivada del creixement de turistes amb una ampliació progressiva de la xarxa de carreteres, a part de «sorgir la somiada realitat de l'aeroport de Girona Costa Brava». Per les anteriors i altres raons, el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, ha valorat: «Entenem que la medalla de Llobet es circumscriu a la seva feina de president».

«Va ser un reconeixement, de mèrit intern, a una trajectòria», ha afegit Vila, que ha avançat que el grup de CiU esperarà que la CUP presenti la moció que demanarà treure els títols honorífics per decidir si s'adhereix a la proposta. El president ha recordat que la previsió és votar la moció al ple ordinari d'aquest mes de juny.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Les festes i fires imprescindibles del diumenge a Girona
Les festes i fires imprescindibles del diumenge a Girona

Les festes i fires imprescindibles del diumenge a Girona

Mostres gastronòmiques i artesanes, bruixes i Halloween entre les nostres propostes

Set propostes per gaudir del cap de setmana a Girona

Set propostes per gaudir del cap de setmana a Girona

Més enllà de les Fires de Sant Narcís de Girona, moltes altres poblacions de la demarcació...

Girona espera assolir el 80% d´ocupació pel pont de Tots Sants

Girona espera assolir el 80% d´ocupació pel pont de Tots Sants

L'elevada ocupació de la ciutat i els seus voltants es deu en part al fet són les fires de Sant...

Un error formal impedeix jutjar una estafa immobiliària

Un error formal impedeix jutjar una estafa immobiliària

El gestor es va quedar un pis i un local d'una veïna d'Olot fent-li creure que firmava un aval de...

Protesta sindical al parc hospitalari Martí i Julià de Salt

Protesta sindical al parc hospitalari Martí i Julià de Salt

Comín, que va lloar el model de salut mental a Girona com un model assistencial «de...

Salut defensa que les inversions a altres centres no comprometen el nou Trueta

Salut defensa que les inversions a altres centres no comprometen el nou Trueta

Comín assegura que el futur hospital de Girona és «la inversió més important del Departament a...

Enllaços recomanats: Premis cinema