El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa està tramitant la tercera renovació de la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) als Espais Protegits, un certificat entregat per Europarc que reconeix la bona praxi en el desenvolupament i en la gestió del turisme sostenible tant del sector públic com del sector privat. El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa fou el primer de tot l'Estat espanyol a acreditar-s'hi.

L'auditoria, que s'ha esdevingut des de dilluns fins a dimecres, ha avaluat, d'una banda, la trajectòria del projecte fins avui, i de l'altra, el pla d'actuació per al període de 2016-2020. Entre altres coses, l'auditor s'ha reunit amb les diverses organitzacions que han participat de la CETS, com per exemple l'espai museístic del volcà Montsacopa, el projecte Cultour, la propera obertura de l'Ecomuseu a la Vall d'en Bas o la ruta interpretativa del Boscarró, així com amb una cinquantena d'empreses. El resultat de l'avaluació es publicarà a la tardor.

L'addició a la CETS va complementar l'empara legal que havia anat gaudint el Parc des de 1982. El Parlament de Catalunya va aprovar per unanimitat la Llei 2/1982, de 3 de març, el primer article de la qual exposa que "es declara Paratge Natural d'Interès Nacional la zona volcànica de la Garrotxa, amb la finalitat d'atendre la conservació de la seva flora, de la seva constitució geomorfològica i de la seva especial bellesa, i en atenció al caràcter singular del territori determinat per la configuració del seu relleu i per la vegetació que el cobreix".

Posteriorment, el 1994 es va aprovar el primer Pla Especial de Protecció i el vigent es va aprovar el 2010 per l'Acord de Govern 161/2010 (DOCG 5735, de 15 d'octubre) que no fou sinó «el desenvolupament del règim de protecció de la Llei esmentada [Llei 2/1982] i la definició detallada dels usos permesos en cada zona».

Actualment, 73 milions de persones visiten alguna de les 3206 organitzacions que gestionen juntament amb Europarc milions d'hectàrees que constitueixen els espais que tenen la CETS.