Acord de l'ATLL i el Consorci per millorar el Ter

El conveni preveu crear llacunes, eliminar la vegetació invasora i reduir
el risc d'inundacions

18.07.2016 | 07:04

El director general d'Aigües Ter Llobregat (ATLL), Alfredo Guitérrez, i el president del Consorci del Ter, Joaquim Roca, van signar ahir a Girona un conveni inèdit de col·laboració entre les dues entitats per millorar l'estat del riu Ter i el seu territori fluvial. L'acord estableix que Aigües Ter Llobregat aportarà 40.000 euros a l'ens supramunicipal gironí per tirar endavant projectes de preservació del patrimoni natural d'aquest riu que neix a Ulldeter, revaloritzar el patrimoni cultural d'elements vinculats a l'aigua i la difusió a través de centres d'interpretació i punts d'informació d'espais públics.
Entre les accions principals del conveni, destaca potenciar la diversitat biològica del Ter, crear llacunes temporànies, eliminar vegetació invasora i reduir el risc d'inundacions retirant branques i massa vegetal. Paral·lelament, es realitzaran accions de forma coordinada amb els 60 consistoris que conformen part del Consorci del Ter per recuperar elements patrimonials vinculats a l'aigua com rescloses, safareigs, canals o ponts.
El conveni preveu que Aigües Ter Llobregat Concessionària de la Generalitat de Catalunya aporti 40.000 euros a l'any al Consorci del Ter per tirar endavant projectes de millora d'aquest riu gironí, des de fa temps sobreexplotat i del qual el 70% de l'aigua es transvasa cap a la regió metropolitana de Barcelona.
Aquest conveni, que serà renovable anualment, arriba pocs dies després de la piraguada reivindicativa que va portar a terme el Consorci del Ter on reclamaven que es complís el cabal ecològic marcat per llei l'any 2008 i, al mateix temps, reduir la quantitat d'aigua que es passa cap a Barcelona. A més, darrerament, diverses entitats, plataformes socials i consistoris han aixecat la veu reivindicant més protecció pel Ter, un riu que pateix una forta sobreexplotació.
L'acord preveu actuacions de millora i manteniment de les ribes fluvials del Ter. Es portarà a terme un tractament de l'espai fluvial en algunes zones per potenciar la diversitat biològica i fer possible que el riu sigui un corredor natural amb un estat ecològic òptim de les masses forestals i els hàbitats de ribera. Està previst crear llacunes temporànies, tractar peus de vegetació al·lòctona invasora i reduir el risc d'inundacions traient branques i massa vegetal de la riba, entre d'altres actuacions. Pel que fa al patrimoni cultural es realitzaran accions amb la seixantena de consistoris que formen part del Consorci del Ter per recuperar elements patrimonials vinculats a l'aigua.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Què fer aquest dissabte a la festa major de Banyoles

Què fer aquest dissabte a la festa major de Banyoles

Consulta el programa d'actes de la Festa de Sant Martirià

Què fer aquest diumenge a la festa major de Banyoles

Què fer aquest diumenge a la festa major de Banyoles

Consulta el programa d'actes de la Festa de Sant Martirà

La regressió dels boscos de ribera encareix el cost per fer aigua potable

La regressió dels boscos de ribera encareix el cost per fer aigua potable

L'ACA reconeix que una de les causes de l'estat d'aquests ecosistemes és «la reducció dels cabals...

Les fires i festes imprescindibles del diumenge a Girona

Les fires i festes imprescindibles del diumenge a Girona

La festa major de Banyoles, la Fira de la Castanya de Viladrau, i la Fira del Bolet a Albanyà...

Deu propostes per gaudir del cap de setmana a Girona

Deu propostes per gaudir del cap de setmana a Girona

Música, teatre fires i festes formen part de la nostra selecció

Enllaços recomanats: Premis cinema