Un màxim de 20 persones, amb un guia per cada cinc, podran visitar diàriament en dos grups i durant dues hores com a màxim la zona marina protegida de ses Negres, al litoral de Begur. Aquesta és la novetat que presenta el nou reglament de l'espai protegit des de fa 23 anys i que va ser presentat ahir a l'Ajuntament de Begur, amb la presència de l'alcalde, Joan Loureiro, i el director general de Pesca i Afers Marítims de la Generalitat, Sergi Tudela. La finalitat d'aquest obertura és millorar la conscienciació ambiental de la societat i, al mateix temps, ajudar a millorar la vigilància en un acte de coresponsabilitat entre les administracions i la societat. Paral·lelament, s'han col·locat boies de delimitació de la reserva, com també una boia de serveis on amarrar l'embarcació que faci el servei, que, a partir de l'any vinent, es traurà a concurs.

Les dues visites amb 10 persones, a més dels dos guies, es faran de deu a 12 del matí i de les quatre a les sis de la tarda. Abans de la immersió, en snorkeling, el centre d'immersió els donarà informació de què es pot fer i què, no. L'alcalde va deixar clar que no vol que aquesta obertura de la reserva comporti una massificació de l'espai: «Volem que sigui una petita marca per distingir-nos a favor de la preservació del medi ambient i la sostenibilitat».

«No canviem el plantejament històric, com per exemple, no prohibim el bany o que puguin passar embarcacions a un màxim de tres nusos», va recordar el director general, conscient que el primer objectiu és la protecció, però que és bo obrir-ho per millorar-ne la conscienciació. «Si no funciona, serem els primers a intentar canviar-ho i rectificar-ho», va sentenciar l'alcalde.

Les boies de delimitació, com també la de servei, restaran només durant l'estiu, després d'aconseguir el permís de Capitania Marítima, com un servei més de temporada. Aquesta temporada es donarà el servei de les dues immersions a una empresa local de manera transitòria a l'espera de treure les bases del concurs de cares a la temporada vinent. «Aquest any serà com una prova pilot», va dir Loureiro. Tot i això, la direcció general de Pesca mantindrà el servei de vigilància, però també el d'inspecció, que permet sancionar els infractors.

A part d'obrir-la a la societat, les dues administracions volen aprofitar la reactivació de la reserva marina per millorar el seu coneixement tècnic amb estudis. «Volem saber com era o volem la Costa Brava», va exposar Rosariu Allué, cap del Servei de Recursos Marins. En aquest sentit, algun centre ja s'ha interessat, va dir l'alcalde.

L'any 1993, la direcció general de Pesca i Afers Marítims, atenent la necessitat de protegir i conservar els recursos marins i els ecosistemes litorals així com facilitar la realització d'estudis científics i tècnics sobre aquests, va publicar una ordre per la qual prohibia la pesca i l'extracció de recursos marins vius i s'establien normes de compliment obligat a la zona vedada del cap Negre al Pa de Pessic. La reserva marina de ses Negres va ser el segon espai marí protegit del litoral gironí, després de les illes Medes, protegides l'any 1983.

Protecció i pesca artesanal

La reserva cobreix unes 80 hectàrees, que toquen uns 1.500 metres lineals de costa begurenca i que són una bona representació dels sistemes somers rocosos de la costa catalana. El bon estat ecològic dels espais marins protegits i rodalies, així com la sostenibilitat de la pesca artesanal local, depenen de la bona comunió entre uns i altres. Així, el vedat de pesca de ses Negres afavoreix el creixement de poblacions d'interès pesquer, necessàries per a la pesca artesanal, i d'altra banda el sector artesanal, selectiu i respectuós amb el medi ambient, col·labora en la implementació i conservació d'aquests espais protegits.