Els forts xàfecs de dimarts a la tarda van anar acompanyats d'una gran quantitat de llamps i trons. Uns 15.000 a tot Catalunya, aproximadament, dels quals una bona part van descarregar sobre les comarques gironines de l'interior. No és estrany que la Selva fos una de les comarques més castigades per aquest fenomen, ja que 173 llamps van impactar a terra, afortunadament sense provocar danys físics ni materials.

Segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya recollides per TV3, al llarg de la tarda van caure al principat 1.000 llamps a terra. La resta van ser descàrregues produïdes de núvol a núvol, sobretot a comarques de l'interior de la demarcació, com la Garrotxa, el Gironès i la Selva.

Al llarg d'ahir el cos de Bombers va dedicar-se a pentinar les àrees més afectades pels llamps per tal de trobar punts d'ignició en arbres o arbustos que afavorissin la creació d'incendis forestals.

De fet, l'alerta per risc d'incendi es manté elevada a les zones costaneres de l'Alt i Baix Empordà, llocs per on les tempestes d'ahir amb prou feines es van deixar veure.

A la resta del territori gironí els forts xàfecs van «regar» les zones boscoses més vulnerables als focs estiuencs, fent-ne baixar el risc. En total, la tarda d'ahir va deixar anar ingents quantitats d'aigua en només una tarda.

Les dades acumulades del Servei Meteorològic de Catalunya indiquen que les vuit primeres poblacions catalanes que van registrar més aigua van ser gironines. La llista l'encapçala Ulldeter, en ple Pirineu, que va acumular 77 litres per metre quadrat en una tarda. La segueix Anglès, amb uns sorprenents 73,4 litres. A la Vall d'en Bas n'hi van caure gairebé 55 per metre quadrat, i a Girona ciutat, 51,4.

Juliol atípic

Per altra banda, segons els registres de l'observador meteorològic de l'Estartit Josep Pascual, el juliol passat ha estat un dels més atípics de les darreres dècades, per les elevades temperatures, la baixa precipitació i humitat relativa, l'elevada evaporació i el vent.

En concret, ha estat un mes de juliol dels 5 més càlids dels darrers 45 anys, un dels de menys precipitació i el mes dels darrers 40 anys amb més evaporació potencial (6,1 mm de mitjana diària, un 50% més que la mitjana diària d'aquest mes, aproximadament, i el doble de la mitjana diària anual). Pel que fa al vent, ha estat el juliol amb una velocitat mitjana del vent (17,5 quilòmetres per hora a l'estació de Roca Maura) més alta des de l'any 1993 i el juliol amb una humitat relativa (62% al passeig Marítim) més baixa des de l'any 1986.

Aquests indicadors constaten que ha estat un mes amb les condicions meteorològiques més favorables per al risc d'incendis forestals. En aquest sentit, les condicions a començament d'agost s'han mantingut igual, de manera que el risc ha continuat latent. Els 5 primers dies d'agost, anteriors a l'incendi a Roca Maura, la temperatura mitjana va ser de 25,6 ºC (al passeig Marítim) i l'evaporació potencial mitjana diària va ser de 7,2 mm. A més el vent era destacable; aquell mateix dia, allà dalt, es va enregistrar un cop de 66 quilòmetres per hora.

Sortosament, l'estació meteorològica situada a la caseta de les antenes de Roca Maura va quedar just al centre del foc, però no va patir desperfectes, gràcies a les tasques de desbrossat de l'entorn que s'hi realitzen preventivament.