El Servei d'Emergències Psicològiques atén 52 persones aquest estiu

Especialistes de Dipsalut han tractat víctimes d'accidents de trànsit, agressions sexuals, robatoris amb força o episodis de pànic col·lectiu

15.10.2016 | 05:53
Una simulació d´intervenció del Servei d´Emergències Psicològiques

El Servei d'Emergències Psicològiques de Dipsalut a atès aquest estiu una cinquantena de persones- En total, entre els mesos de juny i setembre, els psicòlegs especialitzats en emergències de l'Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona han intervingut en una dotzena d'ocasions donant suport psicològic a 52 persones que havien estat víctimes d'accidents de trànsit, agressions sexuals, robatoris amb força, ofegaments, episodis de pànic col·lectiu i altres esdeveniments traumàtics, segons Dipsalut.

La intervenció psicològica, es pot activar les 24 hores del dia els 365 dies de l'any, es realitza amb la màxima immediatesa possible i, habitualment, en el mateix lloc on han succeït els fets.

S'intervé tant amb les víctimes directes dels esdeveniments com amb els familiars o altres afectats. L'atenció psicològica també s'ofereix als professionals que treballen en emergències i que puguin necessitar-ho.

L'equip de psicòlegs de l'Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona s'encarrega, entre d'altres tasques, de comunicar de manera adequada les males notícies que sovint cal donar. També procura minimitzar els danys que el trauma pot causar sobre les víctimes i prepara les persones per afrontar el dolorós procés que gairebé sempre els espera.

A banda d'aquesta primera atenció en el lloc de l'emergència, es dóna continuïtat al tractament per als usuaris que així ho necessitin, a través d'un mecanisme de derivació urgent a la Xarxa de Salut Pública.

El coordinador del Servei, Jordi Frau, explica que "l'objectiu principal en la majoria de les intervencions és ajudar els afectats a reprendre al més aviat possible el control sobre les seves vides i evitar que desenvolupin patologies posttraumàtiques".

El Servei d'Emergències Psicològiques acostuma a prestar-se en situacions d'alt potencial traumàtic com ara morts d'infants i adolescents, accidents amb víctimes mortals, agressions sexuals, morts violentes o desastres amb damnificats.

El poden activar alcaldes i alcaldesses dels municipis gironins o els regidors en qui deleguin, els comandaments de les policies locals, els caps dels equips de protecció civil, els responsables dels serveis socials i els dels diferents cossos d'emergències de la Generalitat de Catalunya. Ho fan trucant a un número d'ús restringit. L'equip de psicòlegs de Dipsalut està coordinat amb els altres ens que ofereixen serveis similars per evitar possibles duplicitats.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema