L´Ajuntament de Celrà ha de recollir cada més prop de 2.000 bosses d´escombraries de veïns que no fan bé el reciclatge a través del sistema del porta a porta i que llencen la brossa directament al carrer, tot barrejat. L´alcalde, Dani Cornellà, recorda que la majoria dels veïns fan bé el reciclatge instaurat al poble fa quasi quatre anys- però que hi ha unes 60 o 80 famílies que no s´acullen a aquest sistema. «Són famílies que ja tenim detectades, que durant la setmana acumulen la brossa i la llencen els caps de setmana a llocs molt concrets», denuncia.

Per això, l´Ajuntament ha optat per fer pública la situació i recorda que si els enxampen fent aquesta mala praxi s'enfronten a sancions de fins a 120 euros. L´alcalde, a més, lamenta que el seu incivisme costa diners al municipi, ja que només en personal han de pagar uns 12.800 euros més a l´any als treballadors que han de recollir aquestes escombraries del carrer.

Celrà ha estat un dels pobles pioners en la recollida porta a porta i al maig farà quatre anys que va optar per aquest sistema. El porta a porta fa que els veïns hagin de reciclar a casa i que cada dia treguin a davant de casa seva una fracció concreta. D´aquesta manera, el municipi ha retirat els contenidors -només manté els de vidre- i ha augmentat considerablement el nivell de reciclatge. Consegüentment, això ha reduït les tones que porta a l´abocador -i per les quals ha de pagar-.

Durant el segon quadrimestre del 2016, es van recollir 351.780 quilos de brossa i han aconseguit reciclar el 85,35% dels residus generats pels veïns. Per tant, només s´han enviat el 14,65% dels residus a l´abocador. «Abans d´optar pel porta a porta enviàvem a l´abocador unes 1.800 tones a l´any, ara hem baixat fins a les 400 o 500 tones i això suposa un estalvi important i una millora per al medi ambient», remarca l´alcalde.

Els veïns que s´acullen a aquest sistema del porta a porta i el fan bé tenen un descompte de 20 euros en la factura de les escombraries. El consistori, a més, fa quatre anys que manté congelada aquesta taxa. L´alcalde remarca que si tothom fa bé el reciclatge encara s´enviarien menys tones a l´abocador i l´ajuntament podria rebaixar encara més la factura de les escombraries a tots els veïns. Recorda, també, que han iniciat un procés participatiu per tal que tothom pugui dir-hi la seva i proposar millores ja que al maig s´acaba la concessió de quatre anys i hauran de convocar un nou concurs.

Denúncia pública

Malgrat que la majoria dels habitants fan bé el reciclatge, l´alcalde ha denunciat que hi ha un grup de famílies que no ho segueixen. Segons explica, es tracta d´entre 60 i 80 famílies que ja tenen detectades i que aprofiten el cap de setmana per llençar al carrer tota la brossa que han acumulat al llarg del cap de setmana. A més, ho fan en bosses on barregen totes les fraccions i, per tant, aquests residus no es poden reciclar i han d´anar directament a l´abocador. De mitjana, els treballadors han de recollir del carrer unes 1.929 bosses al mes.

L´alcalde denuncia que aquesta pràctica incívica costa diners al poble. Per una banda, perquè han de dedicar més hores i esforços a treure la brossa del carrer i això, anualment, costa 12.800 euros al poble en personal. I, per altra banda, perquè aquests incívics fan augmentar els quilos d´escombraries que s´envien a l´abocador.

Cornellà recorda que en l´ordenança actual que regula la recollida de residus es preveuen sancions per a qui faci aquestes males praxis. L´import és d´unes 120 euros però la dificultat és que s´ha d´enganxar ´in franganti´ algú mentre llença la brossa al carrer o bé poder trobar dins les escombraries algun element que faci identificar fàcilment el propietari dels residus. Celrà, a més, no té policia local i la vigilància és més complicada de fer. En els darrers quatre anys s´han interposat unes 200 denúncies per fets com aquests.