El nombre de persones que van fer donacions econòmiques a les entitats socials a Catalunya s'ha estancat des del 2013, segons ha advertit la Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, que acaba de posar en marxa una campanya de captació de donants amb el lema "Quan ens necessites hi som".

La Taula, que integra més de 3.000 entitats socials a Catalunya, ha informat que l'any passat van rebre donacions de 563.000 persones. També han assenyalat que el 85,31% de les organitzacions tenen donants.

Per contrarestar l'estancament del nombre de donants, la Taula del Tercer Sector ha posat en marxa una campanya de comunicació que s'allargarà dues setmanes, destacarà la tasca que fan les entitats i demanarà suport a la societat civil. En aquest sentit, convidarà a implicar-se més en l'esforç del tercer sector i vol destacar el gran "coixí social" que el seu col·lectiu ha estat durant els anys de la crisi econòmica.

A Catalunya, 1,5 milions de persones col·laboren amb entitats socials. Mentre que a la resta de l'Estat hi ha 7,5 milions de ciutadans que contribueixen econòmicament amb diferents organitzacions, ja sigui amb quotes de socis o donacions puntuals; el que representa, aproximadament, un 20% de la població, que contrasta amb el 49% de França o Suècia, amb un 69%.

D'altra banda, el 59,2% de les persones voluntàries en entitats catalanes són dones i sis de cada deu voluntaris dediquen menys de cinc hores a col·laborar amb entitats. El grup més nombrós és el format per voluntariat esporàdic o de campanya, que suposa el 31,8% del total. El segon grup més important són les persones que tenen una dedicació constant però menys de cinc hores a la setmana, que representen el 31,1%. El terç restant es reparteix en altres franges de dedicació.

Entre les últimes dades facilitades per la Taula del Tercer Sector Social també hi ha que 560.000 catalans són socis d'entitats d'aquest àmbit i que el nombre d'associats ha anat creixent al llarg dels últims tres anys. Aquest és el cas, per exemple, de la Creu Roja a Girona, que ha registrat un augment de socis; alhora que manté estables les donacions periòdiques o puntuals, desmarcant-se, així, de la tònica general sobre la qual ara alerta la Taula del Tercer Sector.

En consideració de la Taula del Tercer Sector, "la solució als greus problemes socials que estem vivint no només exigeix una resposta més ambiciosa dels poders públics i de les entitats socials, sinó també de tots i cadascun dels ciutadans". Per això, mitjançant un comunicat va explicar que "amb la campanya "Quan ens necessites hi som" demana una ciutadania més activa i mobilitzada pels temes socials per avançar en el nostre model de benestar".