Més del 23% dels treballadors gironins van agafar una baixa mèdica durant l'any passat. Segons l'informe anual de l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques, que és l'organisme que supervisa les incapacitats temporals per contingències comunes, la xifra representa un increment del 6,8% respecte a les baixes iniciades el 2014 a les comarques gironines i és la segona pujada més alta que s'ha produït a Catalunya, només per darrere de Barcelona, on l'augment va ser el 8,6%.

Per primera vegada des de l'inici de la crisi, el 2014 va créixer respecte a l'any anterior el percentatge de treballadors catalans que van iniciar una baixa mèdica sobre el total d'afiliats a la Seguretat Social, una tendència que es va mantenir el 2015 en el conjunt de Catalunya. L'any passat, un 7,8% més de treballadors van iniciar una baixa temporal, és a dir, que tres de cada deu treballadors catalans van començar un període d'incapacitat temporal. Malgrat el creixement, però, la incidència acumulada per cada cent afiliats a Catalunya continua sent inferior a la que hi havia el 2010, quan era del 30,4%.

En xifres absolutes, els metges catalans van acreditar unes 2.500 baixes al dia: 910.023 incapacitats temporals durant el 2015, mentre que el 2014 havien estat 815.250.

A la regió sanitària de Girona, l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques va comptabilitzar 3.069.620 dies de baixa durant el 2015, i la durada mitjana va ser de 39,5 dies. Segons les dades d'aquest organisme de Salut, a la regió de Girona es van sumar 9,5 dies d'incapacitat temporal per cada afiliat a la Seguretat Social, el que representa un descens del 2,4% respecte de la mateixa dada de l'any anterior, quan eren 9,7.

A nivell de províncies, Girona és l'única demarcació catalana on no s'han incrementat el nombre de dies de baixa per persona afiliada.

En termes generals, el 33% de les baixes no supera els tres dies; dos terços de les incapacitats acreditades l'any passat a Catalunya no sobrepassen els quinze dies i les incapacitats temporals més llargues van disminuir respecte del 2014.

Pel que fa als diagnòstics que motiven les baixes laborals són similars d'un any a l'altre. Les malalties osteomusculars, amb 181.002 baixes a Catalunya, les del sistema respiratori, amb 188.598, i les infeccioses, amb 108.206, encapçalen la llista dels motius més freqüents. Entre les patologies que causen més dies d'incapacitat també hi ha les malalties mentals, els traumatismes i causes externes, els tumors o les afeccions del sistema circulatori.

Respecte al perfil dels treballadors, el 55,8% de les persones que van iniciar una baixa eren dones i el 44,3%, homes, i l'edat mitjana era de 41 anys.