El 22,9% dels alumnes gironins no universitaris estudien fora del seu municipi. Segons les dades de la mobilitat obligada per raó d'estudi, que l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) ha publicat aquesta setmana, 22.564 alumnes de les comarques de Girona es desplacen aquest curs 2015-2016 per estudiar l'etapa obligatòria, la Formació Professional o el Batxillerat. Es tracta, per tant, d'un de cada quatre escolars gironins no universitaris. Ara bé, els ensenyaments postobligatoris (la FP i el Batxillerat) registren una mobilitat molt més alta que els obligatoris (l'Educació Infantil, Primària i Secundària).

El curs 2015-2016, el 52% dels alumnes gironins dels ensenyaments postobligatoris estudien fora de la seva població. Així, més de la meitat dels estudiants es desplacen per cursar la FP o el Batxillerat. En canvi, en el cas dels ensenyaments obligatoris, el 16,2% dels alumnes estudien fora del seu municipi. Per comarques gironines, la mobilitat més baixa entre els ensenyaments postobligatoris es produeix al Gironès, ja que el 57,7% dels estudiants de la FP o el Batxillerat estudien a la seva població. A la Garrotxa, el 53,4% dels alumnes dels ensenyaments postobligatoris no es desplacen. Pel que fa a la resta de comarques gironines, la mobilitat obligada dels ensenyaments postobligatoris s'accentua.

A l'Alt Empordà i al Baix Empordà, menys del 46% dels alumnes de la FP o el Batxillerat estudien al seu municipi. En el cas de la Selva, el Pla de l'Estany i la Cerdanya, només el 43,1%, el 41,2% i el 40,5% -respectivament- dels escolars dels ensenyaments postobligatoris no es desplacen. Per acabar, al Ripollès tan sols el 27,7% dels alumnes de la FP o el Batxillerat estudien a la seva població.

Així mateix, la mobilitat més baixa entre els ensenyaments obligatoris es registra a la Selva, perquè el 87,7% dels escolars de l'Educació Infantil, Primària o Secundària estudien al seu municipi. També al Gironès, al Ripollès, a l'Alt Empordà i al Baix Empordà, com a mínim el 82% dels alumnes dels ensenyaments obligatoris els cursen a la seva població. En canvi, en el cas de la Garrotxa, el Pla de l'Estany i la Cerdanya, entre el 74% i el 78% dels escolars de l'Educació Infantil, Primària o Secundària estudien al seu municipi.

Segons les dades de l'Idescat, Girona és la quarta localitat de Catalunya -de més de 50.000 habitants- amb la mobilitat obligada per raó d'estudi més baixa el curs 2015-2016. En concret, el 94,4% dels escolars no universitaris de la ciutat de Girona estudien a la mateixa població. Amb el 97,5%, Barcelona és la localitat amb menys estudiants fora de la capital.