El tercer sector gironí dedicat a l'economia social que s'agrupa en el Clúster Èxit va defensar, ahir, la importància de la inserció laboral i el dret de les entitats a escollir de quina manera volen ser representades. Aquests dos eixos van centrar la jornada anual de l'associació, que va superar els 150 assistents.

Nou entitats gironines integren el Clúster Èxit, que es va crear com a associació amb l'objectiu de fer més fort i competitiu el sector de l'economia social del Gironès i la zona urbana de Girona. Els seus membres són les fundacions Drissa, Mas Xirgu i Economia Solidària Empresa d'Inserció (Ecosol), Síndrome de Down de Girona i Comarques Astrid 21, Els Joncs, Tresc, la Fundació Privada Onyar-La Selva, EI Brot SLU i Mifas. Sota el paraigües d'aquesta associació hi ha centres especials de treball i empreses d'inserció que s'adrecen a persones amb discapacitat intel·lectual o física, malaltia mental, síndrome de Down i en risc d'exclusió social.

Fins al 31 de desembre de 2015, es van atendre 1.795 persones amb risc d'exclusió als serveis laborals de les nou entitats socials del Clúster Èxit; es van formalitzar 880 contractes laborals i es van facturar 15.000.000 euros. Des de l'associació van apuntar que aquestes dades no inclouen ni els professionals de suport en l'àmbit laboral ni altres línies d'acció de les entitats que no tenen a veure amb l'ocupació.

A part de defensar la inserció laboral, la jornada d'ahir també va voler oferir un espai de coneixement de qui són i què fan les entitats socials territorials -que són les que desenvolupen l'acció directe amb els usuaris- i les federatives -les responsables de coordinar, representar i defensar els interessos de les organitzacions que treballen sobre el terreny. Un dels temes discutits ahir, entre d'altres, va ser com fer que les entitats del territori puguin beneficiar-se més de tot allò que es treballa en els nivells superiors.