L'hospital Josep Trueta de Girona vol incrementar el nombre d'operacions de cor que realitza i assumir el gruix de la cirurgia cardíaca que necessiten els gironins. El centre, que des de fa deu anys realitza intervencions de cor, opera actualment un terç dels pacients de la regió sanitària de Girona, mentre que la resta es deriva a l'hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, Can Ruti, segons la seva patologia o la tècnica requerida. Des del setembre, però, ha començat a augmentar l'activitat i l'objectiu és seguir-ho fent de manera progressiva fins a arribar a operar unes 200 persones l'any, el que suposaria prop de dos terços de les operacions de cor de la província.

Per a poder assumir l'increment, el centre ha posat en marxa el que s'anomena un «servei estès» de cirurgia cardíaca que permetrà, que, en un futur i de manera gradual, el Trueta sigui el centre que operi la majoria dels pacients amb problemes coronaris o valvulars de Girona.

El servei estès és fruit d'un acord entre el Trueta i l'hospital de Can Ruti -el centre de referència per a la cirurgia cardíaca a Girona- per a «donar un impuls» a les operacions de cor a Girona, va explicar ahir la directora de l'hospital gironí, la doctora Gloria Padura.

El servei estès està integrat per tres cirurgians que són al Trueta de dilluns a divendres -fins ara només hi eren els dies que hi havia operacions-, de manera que s'atén els pacients hospitalitzats a diari; hi ha una guàrdia localitzada les 24 hores de cada dia de la setmana; suport a la UCI per a pacients intervinguts i consultes externes tan preoperatòries com postoperatòries.

Amb aquests canvis, des de fa dos mesos el centre ha ampliat les dues operacions de cor setmanals i preveu tancar l'any 2016 amb un centenar d'intervencions, un 15% més que altres anys. A partir del gener, es faran tres intervencions a la setmana, amb el que l'activitat quirúrgica creixerà un 30% més.

Els resultats, segons va detallar ahir el doctor Juan Bustamante, d'aquests primers mesos del nou model «són prometedors» i permeten oferir «més qualitat i equitat al pacient» del Trueta, que a més ha augmentat la complexitat dels malalts atesos des de Girona.

Segons Bustamante, el canvi també és beneficiós per al professional, ja que permet el «desenvolupament ple com a especialista». En aquest sentit, la posada en marxa del servei ha implicat també la subespecialització de quatre anestesiòlegs i diversos professionals d'infermeria.

855 pacients en deu anys

El 8 de novembre es van complir deu anys de la primera operació a cor obert al Trueta, una dècada en què el centre ha intervingut del cor 855 gironins. La pacient operada era una dona de 31 anys que es va recuperar favorablement després de passar per les mans dels cirurgians del Servei de Cirurgia Cardíaca del Trueta i la Vall d'Hebron de Barcelona, llavors el centre de referència per a la cirurgia cardíaca a Girona.

El doctor Joan Baptista Amado, que va participar en aquell procediment, comparava ahir la cirurgia cardíaca a Girona amb el Tour de França, assenyalant que cal anar sumant esforços per a superar les etapes i va donar el relleu al nou equip de cirurgia cardíaca per a tirar endavant.

En aquests deu anys, el centre ha realitzat unes 85 operacions anuals. Entre 2006 i 2014, les van fer cirurgians de la Vall d'Hebron, que van sumar 684 procediments. Arran d'una reordenació de la cirurgia cardíaca, Can Ruti va passar a ser el centre de referència per a Girona i des de febrer del 2015, els professionals de Badalona han intervingut 171 pacients més.

El president de Gicor, l'associació de malalts de cor gironins, Tomàs Fajardo, es felicitava ahir per la «consolidació i ampliació» del servei.