El Suprem tomba el recurs de la Iaeden contra el tram aeri de la MAT

?La resolució de l'alt tribunal també troba correcta i ajustada a llei la construcció de la subestació de 400 kv a Santa Llogaia

26.11.2016 | 00:02

n El Tribunal Suprem (TS) ha tombat un recurs interposat per la Iaeden-Salvem l'Empordà contra les resolucions de l'Estat que van permetre a Red Eléctrica aixecar el tram aeri de la MAT entre Bescanó i Santa Llogaia d'Àlguema, i construir en aquest últim municipi tant la subestació dels 400 kV com l'estació conversora.

La plataforma sostenia que el procés per obtenir la Declaració d'Impacte Ambiental havia estat deficient, perquè no s'havia donat opció al territori de fer sentir la seva veu. El TS, però, conclou que els passos van ser ajustats a llei, i que la declaració no va ser «ni irraonable ni arbitrària». Allò curiós del cas és que la sentència arriba quan ja fa més de dos anys que els 400 kV circulen pel tram aeri de la MAT entre Bescanó i Santa Llogaia, i més d'un que es va posar en servei la interconnexió.

El focus de discrepància, en aquest cas, es trobava en la Declaració d'Impacte Ambiental (DIA). Al seu recurs, la plataforma ecologista sostenia que el procés no havia estat transparent, i que no s'havia tingut en compte la veu del territori. A més, considerava que l'Estat havia atorgat la declaració de manera arbitrària.

Ara el Tribunal Suprem, com abans ja havia fet el Tribunal Superior de Justícia de Madrid, rebutja les pretensions de la Iaeden. La sentència sosté que el procés per obtenir la DIA va ser ajustat a llei. I per si no quedés prou clar a qui es va donar veu, el TS recull tot el llistat d'administracions i entitats «que van tenir l'oportunitat de formular al·legacions al traçat» dels 400 kV.

En total, a la llista n'hi apareixen una quarantena, comptant Generalitat, ajuntaments i entitats ambientals. Entre les quals no hi apareix la Iaeden, però sí «Ecologistes en Acció, Greenpeace, Ceo i Depana».

El Suprem subratlla que, com a conseqüència de les al·legacions que es van presentar, «es van imposar determinades condicions mediambientals per a l'execució del projecte». En conseqüència, la sentència del contenciós avala tant la DIA com els permisos concedits per l'Estat a Red Eléctrica (entre ells, la declaració d'utilitat pública) que van permetre tirar endavant la MAT Bescanó- Santa Llogaia i el parc elèctric en aquest darrer municipi. I conclou que no es va actuar ni de manera «irraonable ni arbitrària».

La sentència fa una «expressa condemna» en costes i obliga la Iaeden-Salvem l'Empordà a pagar fins a un màxim de 2.000 euros a totes i cadascuna de les parts contra les que es dirigia el recurs.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Ripoll intenta sobreviure al terror sobtat

Ripoll intenta sobreviure al terror sobtat

La recerca de solucions no és senzilla, com tampoc ho sembla l'autocrítica

Mohamed Aallaa arriba a Ripoll després que el jutge l´hagi deixat en llibertat provisional

Mohamed Aallaa arriba a Ripoll després que el jutge l´hagi deixat en llibertat provisional

Si bé el vehicle anava al seu nom, ha quedat acreditat que el "propietari real i qui disposa del...

La Unitat de Diabetis, Endocrinologia i Nutrició de Girona compleix 20 anys

La Unitat de Diabetis, Endocrinologia i Nutrició de Girona compleix 20 anys

El model d'atenció d'aquest servei sanitari ha reduït un 80% les derivacions a l'especialista i...

Ripoll s´uneix per promoure la cohesió social i evitar brots xenòfobs

Ripoll s´uneix per promoure la cohesió social i evitar brots xenòfobs

Veïns i entitats es mostren a favor de tornar a normalitat i "reconduir la convivència pacífica" -...

«Com pot ser Younes? ... no he vist mai a ningú tan responsable com tu»

«Com pot ser Younes? ... no he vist mai a ningú tan responsable com tu»

La colpidora carta d'una educadora de Ripoll que s'ha fet viral a les xarxes

Enllaços recomanats: Premis cinema