Un informe del Síndic de Greuges de Catalunya alerta d´aigües subterrànies contaminades per nitrats al Pla de l´Estany, la meitat de l´Alt Empordà, una franja del Ripollès, bona part de la Garroxa i del Gironès, un sector considerable de la Selva i una petita taca del Baix Empordà. Aquesta és l´afectació gironina del mapa català de masses d´aigua en mal estat, que s´estén pel 41% de la superfície de Catalunya.

El síndic, Rafael Ribó, va proposar que un mínim del 50% del tractament de purins generats per les granges catalanes es faci amb sistemes de depuració i plantes de compostatge en un termini de dos anys. Ara, aquest percentatge no passa del 30% i la resta s´aboca directament al medi ambient.

Aquesta és una de les recomanacions de l´Informe sobre la contaminació provocada per purins a Catalunya, que es va presentar ahir al migdia a Barcelona. El document també aconsella que l´administració aprovi una moratòria en l´atorgament d´autoritzacions per instal·lar granges de porcs a les comarques «saturades» pels nitrats, així com estudiar la possibilitat de reduir la cabana porcina en cadascuna de les explotacions.

Reunió amb totes les parts

Per tal d´analitzar la situació real, al juliol, el Síndic de Greuges va convocar una reunió de treball amb representants dels departaments de Territori i Sostenibilitat i de Salut, la Federació de Municipis de Catalunya, la plataforma cívica Salvem l´Empordà-Iaeden, el Grup de Defensa del Ter i les diferents organitzacions agràries, entre d´altres col·lectius.

«Tenim un territori de dimensions importants a Catalunya on avui les fonts no són potables», va advertir el síndic durant la roda de premsa sobre la contaminació que generen els purins a les comarques del centre del país. L´informe aconsella al Departament d´Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació que intensifiqui els controls sobre les granges i elabori un règim sancionador específic per castigar les irregularitats.

En la seva opinió, un exemple de la manca de control que ha existit a Catalunya pel que fa als purins és la «pràctica generalitzada» del fenomen anomenat «doblatge de les hectàrees», que consisteix a fer més d´un abocament de purins en un mateix terreny. Segons el síndic de greuges de Catalunya, aquest fet ha estat possible a causa de la «manca d´estratègia i de control o del consentiment implícit de l´Administració».

L´informe fet públic ahir també proposa que l´Agència Catalana de l´Aigua (ACA) elabori un estudi sobre quines despeses comporten la depuració dels purins i que es fixi un tribut perquè sigui la indústria ramadera la que internalitzi els costos del tractament de les dejeccions animals. Actualment, el sector agroindustrial representa el 3,6% del producte interior brut català i el 18,6% del PIB industrial del país, segons l´estudi del síndic.

El síndic recomana que, sobre la base de l´informe tècnic elaborat per l´ACA el març de 2016, que avaluava la contaminació dels aqüífers a causa de l´excés de nitrats d´origen agrari, es redacti un programa d´actuació amb la participació del sector agrícola i de les administracions afectades, per tal de recuperar «de forma immediata» les masses d´aigua subterrània que hi ha a les comarques centrals de Catalunya.

L´informe també recomana la creació de línies d´ajudes públiques per subvencionar millores tecnològiques en la gestió de la fertilització i que es dediquin especialment a petites i mitjanes explotacions. Igualment, es recomana la redacció d´un pla director urbanístic d´ordenació de les explotacions ramaderes de Catalunya, que compta actualment amb una cabana de 7,7 milions de porcs, el número 1 del rànquing en àmbit estatal.