El síndic alerta de la contaminació de les aigües subterrànies per nitrats

La Sindicatura de Greuges de Catalunya denuncia que el 41% de les masses d´aigua de Catalunya estan en mal estat per la mala gestió dels purins Les taques contaminades s´estenen pel Pla de l´Estany, l´Empordà, el Gironès, la Garrotxa i el Ripollès

02.12.2016 | 08:36

Un informe del Síndic de Greuges de Catalunya alerta d´aigües subterrànies contaminades per nitrats al Pla de l´Estany, la meitat de l´Alt Empordà, una franja del Ripollès, bona part de la Garroxa i del Gironès, un sector considerable de la Selva i una petita taca del Baix Empordà. Aquesta és l´afectació gironina del mapa català de masses d´aigua en mal estat, que s´estén pel 41% de la superfície de Catalunya.
El síndic, Rafael Ribó, va proposar que un mínim del 50% del tractament de purins generats per les granges catalanes es faci amb sistemes de depuració i plantes de compostatge en un termini de dos anys. Ara, aquest percentatge no passa del 30% i la resta s´aboca directament al medi ambient.
Aquesta és una de les recomanacions de l´Informe sobre la contaminació provocada per purins a Catalunya, que es va presentar ahir al migdia a Barcelona. El document també aconsella que l´administració aprovi una moratòria en l´atorgament d´autoritzacions per instal·lar granges de porcs a les comarques «saturades» pels nitrats, així com estudiar la possibilitat de reduir la cabana porcina en cadascuna de les explotacions.

Reunió amb totes les parts
Per tal d´analitzar la situació real, al juliol, el Síndic de Greuges va convocar una reunió de treball amb representants dels departaments de Territori i Sostenibilitat i de Salut, la Federació de Municipis de Catalunya, la plataforma cívica Salvem l´Empordà-Iaeden, el Grup de Defensa del Ter i les diferents organitzacions agràries, entre d´altres col·lectius.
«Tenim un territori de dimensions importants a Catalunya on avui les fonts no són potables», va advertir el síndic durant la roda de premsa sobre la contaminació que generen els purins a les comarques del centre del país. L´informe aconsella al Departament d´Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació que intensifiqui els controls sobre les granges i elabori un règim sancionador específic per castigar les irregularitats.
En la seva opinió, un exemple de la manca de control que ha existit a Catalunya pel que fa als purins és la «pràctica generalitzada» del fenomen anomenat «doblatge de les hectàrees», que consisteix a fer més d´un abocament de purins en un mateix terreny. Segons el síndic de greuges de Catalunya, aquest fet ha estat possible a causa de la «manca d´estratègia i de control o del consentiment implícit de l´Administració».
L´informe fet públic ahir també proposa que l´Agència Catalana de l´Aigua (ACA) elabori un estudi sobre quines despeses comporten la depuració dels purins i que es fixi un tribut perquè sigui la indústria ramadera la que internalitzi els costos del tractament de les dejeccions animals. Actualment, el sector agroindustrial representa el 3,6% del producte interior brut català i el 18,6% del PIB industrial del país, segons l´estudi del síndic.
El síndic recomana que, sobre la base de l´informe tècnic elaborat per l´ACA el març de 2016, que avaluava la contaminació dels aqüífers a causa de l´excés de nitrats d´origen agrari, es redacti un programa d´actuació amb la participació del sector agrícola i de les administracions afectades, per tal de recuperar «de forma immediata» les masses d´aigua subterrània que hi ha a les comarques centrals de Catalunya.
L´informe també recomana la creació de línies d´ajudes públiques per subvencionar millores tecnològiques en la gestió de la fertilització i que es dediquin especialment a petites i mitjanes explotacions. Igualment, es recomana la redacció d´un pla director urbanístic d´ordenació de les explotacions ramaderes de Catalunya, que compta actualment amb una cabana de 7,7 milions de porcs, el número 1 del rànquing en àmbit estatal.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Can Tenas d'Olot tanca portes després de 192 anys
Can Tenas d'Olot tanca portes després de 192 anys

Can Tenas d'Olot tanca portes després de 192 anys

La merceria tancarà el mes vinent i passarà a formar part de la història de l'evolució del comerç...

L´entitat ecologista Iaeden exigeix que s´aturi el pla de carreteres de la Diputació de Girona

L´entitat ecologista Iaeden exigeix que s´aturi el pla de carreteres de la Diputació de Girona

Denuncia que la Generalitat "l'està permetent" malgrat que no es compleixen les lleis d'avaluació...

Dos pilots gironins creen una web per revitalitzar els vols en aeroports petits

Dos pilots gironins creen una web per revitalitzar els vols en aeroports petits

?Es tracta d'EverybodyFly, una plataforma perquè la gent que viu prop d'aeròdroms secundaris...

Alumnes de la Ramon Noguera de Llagostera, regidors per un dia

Alumnes de la Ramon Noguera de Llagostera, regidors per un dia

Els alumnes del Centre ocupacional de la Fundació Ramon Noguera de Llagostera s'han convertit per...

La banda de traficants s´estenia cap a l´Empordà quan va ser desmuntada

La banda de traficants s´estenia cap a l´Empordà quan va ser desmuntada

La Guàrdia Civil comissa 16 quilos de marihuana, 95,5 grams de cocaïna i armes a una organització...

L´Exèrcit no anul·larà les maniobres a Girona i Celrà perquè són «habituals»

L´Exèrcit no anul·larà les maniobres a Girona i Celrà perquè són «habituals»

La Diputació insta els soldats a entrenar-se als municipis que no siguin contraris a la seva...

Enllaços recomanats: Premis cinema