El síndic alerta de la contaminació de les aigües subterrànies per nitrats

La Sindicatura de Greuges de Catalunya denuncia que el 41% de les masses d´aigua de Catalunya estan en mal estat per la mala gestió dels purins Les taques contaminades s´estenen pel Pla de l´Estany, l´Empordà, el Gironès, la Garrotxa i el Ripollès

02.12.2016 | 08:36

Un informe del Síndic de Greuges de Catalunya alerta d´aigües subterrànies contaminades per nitrats al Pla de l´Estany, la meitat de l´Alt Empordà, una franja del Ripollès, bona part de la Garroxa i del Gironès, un sector considerable de la Selva i una petita taca del Baix Empordà. Aquesta és l´afectació gironina del mapa català de masses d´aigua en mal estat, que s´estén pel 41% de la superfície de Catalunya.
El síndic, Rafael Ribó, va proposar que un mínim del 50% del tractament de purins generats per les granges catalanes es faci amb sistemes de depuració i plantes de compostatge en un termini de dos anys. Ara, aquest percentatge no passa del 30% i la resta s´aboca directament al medi ambient.
Aquesta és una de les recomanacions de l´Informe sobre la contaminació provocada per purins a Catalunya, que es va presentar ahir al migdia a Barcelona. El document també aconsella que l´administració aprovi una moratòria en l´atorgament d´autoritzacions per instal·lar granges de porcs a les comarques «saturades» pels nitrats, així com estudiar la possibilitat de reduir la cabana porcina en cadascuna de les explotacions.

Reunió amb totes les parts
Per tal d´analitzar la situació real, al juliol, el Síndic de Greuges va convocar una reunió de treball amb representants dels departaments de Territori i Sostenibilitat i de Salut, la Federació de Municipis de Catalunya, la plataforma cívica Salvem l´Empordà-Iaeden, el Grup de Defensa del Ter i les diferents organitzacions agràries, entre d´altres col·lectius.
«Tenim un territori de dimensions importants a Catalunya on avui les fonts no són potables», va advertir el síndic durant la roda de premsa sobre la contaminació que generen els purins a les comarques del centre del país. L´informe aconsella al Departament d´Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació que intensifiqui els controls sobre les granges i elabori un règim sancionador específic per castigar les irregularitats.
En la seva opinió, un exemple de la manca de control que ha existit a Catalunya pel que fa als purins és la «pràctica generalitzada» del fenomen anomenat «doblatge de les hectàrees», que consisteix a fer més d´un abocament de purins en un mateix terreny. Segons el síndic de greuges de Catalunya, aquest fet ha estat possible a causa de la «manca d´estratègia i de control o del consentiment implícit de l´Administració».
L´informe fet públic ahir també proposa que l´Agència Catalana de l´Aigua (ACA) elabori un estudi sobre quines despeses comporten la depuració dels purins i que es fixi un tribut perquè sigui la indústria ramadera la que internalitzi els costos del tractament de les dejeccions animals. Actualment, el sector agroindustrial representa el 3,6% del producte interior brut català i el 18,6% del PIB industrial del país, segons l´estudi del síndic.
El síndic recomana que, sobre la base de l´informe tècnic elaborat per l´ACA el març de 2016, que avaluava la contaminació dels aqüífers a causa de l´excés de nitrats d´origen agrari, es redacti un programa d´actuació amb la participació del sector agrícola i de les administracions afectades, per tal de recuperar «de forma immediata» les masses d´aigua subterrània que hi ha a les comarques centrals de Catalunya.
L´informe també recomana la creació de línies d´ajudes públiques per subvencionar millores tecnològiques en la gestió de la fertilització i que es dediquin especialment a petites i mitjanes explotacions. Igualment, es recomana la redacció d´un pla director urbanístic d´ordenació de les explotacions ramaderes de Catalunya, que compta actualment amb una cabana de 7,7 milions de porcs, el número 1 del rànquing en àmbit estatal.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

El consum elèctric creix un 7% a Catalunya per les baixes temperatures

El consum elèctric creix un 7% a Catalunya per les baixes temperatures

El fred, que a la Cerdanya ha arribat a -20ºC, no ha produït cap incidència en el subministrament...

La tramuntana fa caure la sensació tèrmica per sota els 10 graus negatius

La tramuntana fa caure la sensació tèrmica per sota els 10 graus negatius

Al Pirineu el vent fa caure els termòmetres en picat i la previsió és que encara faci més fred...

L´onada de fred elevarà el rebut de la llum uns 100 euros l´any

L´onada de fred elevarà el rebut de la llum uns 100 euros l´any

El mercat elèctric majorista marca un preu mitjà per a avui de 85,79 euros el megawatt/hora, una...

ERC apunta que Abertis ha de pagar el 100% de l´IBI als municipis per on passa l´AP-7

ERC apunta que Abertis ha de pagar el 100% de l´IBI als municipis per on passa l´AP-7

La formació remarca que l'exempció que tenia la concessionària va acabar fa més de mig any

1956 «L´any de la fred» va deixar temperatures extremes encara per batre

1956 «L´any de la fred» va deixar temperatures extremes encara per batre

A les comarques gironines hi ha hagut 24 grans fredorades des del 1956

Enllaços recomanats: Premis cinema