De cada deu pacients que entren a l'hospital transfronterer de la Cerdanya, vuit són de l'Estat espanyol i dos del francès. Si bé cada vegada són més els veïns de l'Alta Cerdanya i el Capcir que trien visitar-se a l'hospital comú de Puigcerdà, i així prenen una decisió que trenca amb els seus hàbits sanitaris, l'atenció als pacients del costat sud de la frontera és molt majoritària en tots els departaments del centre mèdic.

Tancada i aprovada la primera memòria d'un any complet d'activitat -la del 2015-, la proporció entre pacients d'un costat i l'altre de la frontera s'ha situat en el 81,65% a favor dels catalans del sud. En aquesta dinàmica, l'àrea de l'hospital que registra una descompensació més gran és la de consultes externes. Durant tot l'any passat l'hospital va atendre 39.074 consultes externes, de les quals el 93,4% van ser de veïns de la Baixa Cerdanya i el 6,6% restant de l'Alta Cerdanya i el Capcir.

En el segon lloc d'aquest rànquing se situen les àrees d'urgències i cirurgia. De les 23.997 visites que va atendre l'àrea d'urgències, el 84,1% provenien de la banda sud. Un percentatge que pràcticament es repeteix, el 84,1%, en l'àrea de cirurgia.

Els altres tres departaments de l'hospital també van registrar l'any passat moltes més atencions a pacients catalans del sud: altes hospitalàries, que va situar la proporció en el 80,3% i el 19,7%; radiologia, amb una proporció del 74,6% i el 25,4%; i parts, amb un desequilibri situat en tres de cada quatre.

Aquests dos últims departaments són dels més cridats a convèncer els cerdans del nord i capcinesos a utilitzar l'hospital transfronterer, les instal·lacions del qual sorprenen positivament la major part dels nous pacients que hi arriben, segons les enquestes del mateix centre mèdic.

Això és així perquè, d'una banda, bona part de l'àrea de radiologia prové del centre especialitzat que hi havia a Err i que els últims mesos s'ha traslladat a l'hospital comú. Això fa que molts dels seus treballadors i pacients provinguin d'Err.

Pel que fa als parts, els avantatges que ofereix l'hospital pel que fa a l'atenció i a la distància respecte d'altres centres mèdics, com els de Perpinyà, ha d'acabar convencent moltes famílies, segons les previsions de l'hospital transfronterer de la Cerdanya.

Objectiu: que sigui 60% i 40%

Els impulsors del centre es van proposar en l'obertura, el 2014, que en cinc anys la proporció d'altes hospitalàries sigui del 60% i el 40% seguint la proporció de població a què dóna servei.