L'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi) tirarà endavant un nou estudi sobre la relació entre el metabolisme del ferro i la microbiota intestinal gràcies al finançament de la Fundació Castell de Peralada, que s'ha convertit en un nou mecenes del centre de recerca.

El projecte que engegarà properament l'equip del doctor José Manuel Fernández-Real estudiarà quins són els mecanismes que afavoreixen el dipòsit de ferro en l'organisme per evitar així el seu desenvolupament a través del canvi programat de la microbiota, l'ecosistema de microorganismes que hi ha a l'intestí humà. La microbiota intestinal contribueix al funcionament correcte de l'aparell digestiu, per la qual cosa està directament vinculada amb trastorns metabòlics com l'obesitat o la diabetis.

Ja s'ha observat una relació entre el desenvolupament de la diabetis tipus 2 i les reserves de ferro, un element que regula les manifestacions clíniques de diverses malalties sistèmiques. Tot i que la majoria de ferro que hi ha a l'organisme s'emmagatzema al fetge, el cervell també té uns nivells alts d'acumulació d'aquest mineral.

Actualment es creu que la sobreàarrega al cervell podria interactuar amb la diabetis tipus 2 en el desenvolupament del dèficit cognitiu, però hi ha poca informació sobre la possible influència de la resistència de la insulina sobre el dipòsit cerebral de ferro. Aquest serà l'objectiu de la investigació gironina, que es centrarà en determinar què propicia el dipòsit de ferro i en com evitar-ho a través dels canvis de la microbiota, afavorint uns bacteris o uns altres.

Amb el finançament de la Fundació Castell de Peralada, que acaba de signar un conveni de col·laboració amb el centre de recerca per convertir-se en «Empresa Benefactora» de l'Idibgi, els investigadors iniciaran l'estudi sobre una cinquantena de persones seleccionades pel departament d'Endocrinologia de l'hospital Josep Trueta de Girona.

Captació de fons privats

Amb aquesta col·laboració, la Fundació Castell de Peralada se suma a la iniciativa «Amics de l'Idibgi», que pretén captar fons privats per a impulsar la recerca gironina i donar-li més visibilitat.

Entre les accions impulsades pel centre d'investigació biomèdica, amb seu al parc hospitalari Martí i Julià de Salt, hi ha la campanya «Empresaris per a la recerca» per a potenciar la col·laboració del món empresarial i el científic. Entre les empreses que ja formen part dels Amics de l'Idibgi hi ha Friselva, Roberlo, Ferrallats Armangué, König o Concentrol, per exemple.

Dins la mateixa campanya, també s'ha organitzat un concert solidari a benefici de l'institut de recerca biomèdica. El recital, que se celebrarà a la Casa de Cultura les Bernardes de Salt el 8 de gener a les 7 de la tarda, anirà a càrrec del baríton saltenc Silveri de la O i del pianista Mark Hastings. Les entrades per assistir-hi costen 15 euros i es poden comprar a les Bernaders fins el 5 de gener.