Els matrimonis forçats són una realitat que encara segueix vigent tot i els esforços per erradicar aquesta pràctica. La majoria de les vegades són persones properes a l´entorn de la víctima que posen en coneixement de la policia aquesta situació perquè avorti aquesta pràctica. Entre gener i novembre de 2016 es van aturar dos matrimonis forçats a la província de Girona, segons va explicar a Ràdio Girona la tècnica de l´oficina de suport a la víctima del Departament d´Interior, Carme Navarro.

Dues adolescents de 14 i 15 anys han pogut evitar ser casades a la força amb persones més grans que elles després que la policia rebés la denúncia que s´havia concertat un matrimoni per part de la família. En la majoria d´aquestes núpcies forçades es dóna el cas que són nenes a qui les seves famílies decideixien arreglar-los el matrimoni amb un home generalment molt més gran que elles, al qual en ocasions ni tan sols coneixen, per tal d´assegurar d´aquesta manera un cert patrimoni familiar en base als seus costums culturals.

A Catalunya, entre gener i novembre, van detectar-se 10 intents de matrimonis forçats, un dels quals va resultar impossible evitar. Aquest cas es va produir a Barcelona. En aquests casos, s´obre un procediment judicial perquè el matrimoni forçat ha passat a considerar-se un delicte a Espa­nya arran de la darrera reforma del Codi Penal (art. 172 bis).

La llei preveu penes d´entre sis mesos i tres anys de presó per a aquells que «amb intimidació greu o violència» obliguin una altra persona a contraure matrimoni. La pena imposada podrà ser una multa de dotze a vint-i-quatre mesos «segons la gravetat de la coacció o dels mitjans emprats». Quan es tracti de víctimes menors d´edat la pena a imposar sempre serà en la seva meitat superior.

Les víctimes no sempre ho denuncien però sovint, com declara Navarro, gràcies al fet que alguna companya d´escola coneix de la situació quan la menor li fa aquesta confidència i ho posa en coneixement del centre, la policia pot investigar el cas i intervenir abans que es consumi l´enllaç.