Impedeixen dos matrimonis forçats a la província de Girona entre gener i novembre

Es tracta de dues menors de 14 i 15 anys que van poder evitar ser obligades a casar-se amb dos homes de més edat que elles · La darrera reforma del Codi Penal castiga els matrimonis forçats amb penes d'entre sis mesos i tres anys de presó

05.01.2017 | 07:22
En els casos que es consuma el matrimoni s´incia el procediment judicial

Els matrimonis forçats són una realitat que encara segueix vigent tot i els esforços per erradicar aquesta pràctica. La majoria de les vegades són persones properes a l´entorn de la víctima que posen en coneixement de la policia aquesta situació perquè avorti aquesta pràctica. Entre gener i novembre de 2016 es van aturar dos matrimonis forçats a la província de Girona, segons va explicar a Ràdio Girona la tècnica de l´oficina de suport a la víctima del Departament d´Interior, Carme Navarro.

Dues adolescents de 14 i 15 anys han pogut evitar ser casades a la força amb persones més grans que elles després que la policia rebés la denúncia que s´havia concertat un matrimoni per part de la família. En la majoria d´aquestes núpcies forçades es dóna el cas que són nenes a qui les seves famílies decideixien arreglar-los el matrimoni amb un home generalment molt més gran que elles, al qual en ocasions ni tan sols coneixen, per tal d´assegurar d´aquesta manera un cert patrimoni familiar en base als seus costums culturals.

A Catalunya, entre gener i novembre, van detectar-se 10 intents de matrimonis forçats, un dels quals va resultar impossible evitar. Aquest cas es va produir a Barcelona. En aquests casos, s´obre un procediment judicial perquè el matrimoni forçat ha passat a considerar-se un delicte a Espa­nya arran de la darrera reforma del Codi Penal (art. 172 bis).

La llei preveu penes d´entre sis mesos i tres anys de presó per a aquells que «amb intimidació greu o violència» obliguin una altra persona a contraure matrimoni. La pena imposada podrà ser una multa de dotze a vint-i-quatre mesos «segons la gravetat de la coacció o dels mitjans emprats». Quan es tracti de víctimes menors d´edat la pena a imposar sempre serà en la seva meitat superior.

Les víctimes no sempre ho denuncien però sovint, com declara Navarro, gràcies al fet que alguna companya d´escola coneix de la situació quan la menor li fa aquesta confidència i ho posa en coneixement del centre, la policia pot investigar el cas i intervenir abans que es consumi l´enllaç.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

El pare de Mohamed Aalla assegura que el seu fill detingut «no ha fet res»

El pare de Mohamed Aalla assegura que el seu fill detingut «no ha fet res»

Brahim Aalla diu que no va notar cap comportament estrany en els seus altres dos fills però admet...

«No són un Estat i tampoc segueixen la doctrina de l´Islam, són terroristes»

«No són un Estat i tampoc segueixen la doctrina de l´Islam, són terroristes»

Entrevistem la doctora Bramon quan fa tot just una setmana dels atemptats terroristes de...

«La joventut dels terroristes indica un nou patró d´actuació»

«La joventut dels terroristes indica un nou patró d´actuació»

L'especialista assenyala aspectes com que l'edat dels autors dels atemptats a Catalunya posa de...

Barcelona reforçarà la presència d´agents i obstacles al carrer

Barcelona reforçarà la presència d´agents i obstacles al carrer

Faran més hores extres i patrullatges i augmentaran els elements mòbils permanents o provisionals...

Resseguint els passos dels terroristes de Barcelona

Resseguint els passos dels terroristes de Barcelona

Troben material a Alcanar per cometre una acció terrorista «de gran envergadura» · Abans de l'atac...

Enllaços recomanats: Premis cinema