Olot aprova estudiar com afrontar el canvi generacional en el treball previst per als propers anys

Les empreses es troben amb la jubilació de grups de persones que havien estat dècades en la mateixa feina

12.01.2017 | 09:38

La Junta de Govern de l'Ajuntament d'Olot ha aprovat la convocatòria de licitació per la redacció d'un estudi sobre el mercat de treball de la Garrotxa. El preu de sortida del concurs és de 30.887 ?. El regidor de Promoció Municipal, Estanis Vayreda (PDECat), ha assenyalat que la idea és que l'estudi estigui acabat d'ara a mig any. El regidor ha indicat que l'estudi respon a la necessitat de respondre a una situació laboral que preocupa les empreses.

Ha concretat que en l'actual període de temporal i en els pròxims anys està prevista la jubilació d'un elevat nombre de professionals qualificats. En molts casos són persones formades dins les mateixes empreses i adaptades a la progressió en les transformacions tecnològiques.

Es tracta de l'abandó del treball per edat de molts elements d'una generació que està a la mateixa empresa des de l'edat de 14 anys i en ella s'ha format d'acord amb les innovacions tecnològiques que ha necessitat l'empresa.

Una de les primeres mostres de la necessitat empresarial de cobrir els llocs de treballs de les generacions nascudes als anys cinquanta es va concretar fa poques setmanes, quan l'empresa de components elèctrics i electrònics SIMON es va trobar amb una previsió de jubilacions molt elevada.

Per afrontar-la, l'empresa olotina es va acollir al programa Forma i Insereix del Servei d'Ocupació de Catalunya. Es tracta d'una modalitat de formació per a l'ocupació que conté el compromís contractar part de les persones que segueixin un procés de formació. L'empresa va contractar 15 persones de les 70 presentades.

Encara més recent és el cas de l'empresa de maquinària robotitzada TAVIL. El projecte de TAVIL es va adreçar a joves d'entre 18 i 24 anys. Consistia en una formació teòrica i pràctica orientada a les necessitats de l'empresa. La formació d'una durada de 6 mesos està orientada a dotar els joves de competències per treballar en unes feines que requereixen un elevat grau d'especialització.

TAVIL, d'orígens lligats amb els inicis industrials a la Garrotxa, en les darreres dècades s'ha convertit en una empresa puntera en tecnologia en l'àmbit mundial. TAVIL fa maquinària robotitzada per a quasi tots els àmbits de producció. Tant fan màquines per a la indústria càrnia com per al sector de l'edició de llibres i revistes.

Les necessitat de personal amb formació per afrontar la progressió tecnològica és un dels motius de l'estudi. En aquest sentit. Vayreda ha assenyalat que la funció de l'estudi serà el de conèixer els perfils professionals que més es necessitaran en els propers anys.

A més, ha avançat que l'estudi concretarà la situació dels llocs de treball actuals amb la voluntat de fer-los compatibles amb la important progressió tecnològica que els experts preveuen per als pròxims anys.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Els bombers retiren una de les 105 bombones de butà localitzades a Alcanar.
Una explosió providencial

Una explosió providencial

Els gihadistes preparaven des d'Alcanar un atemptat molt més mortífer, però la deflagració els va...

«Vam començar a sentir els trets però ens vam pensar que eren focs artificials»

«Vam començar a sentir els trets però ens vam pensar que eren focs artificials»

?«Va ser una sensació de pànic, de por i desesperació i el cor m'anava a 100 per hora», comentava...

Investiguen si la mort d´un home a Sant Just té a veure amb els atemptats

Investiguen si la mort d´un home a Sant Just té a veure amb els atemptats

?Un jove va aparèixer apunyalat dins d'un vehicle que s'havia saltat un control ?No hi ha proves...

Un aniversari fatal per a Jared Tucker

Un aniversari fatal per a Jared Tucker

El secretari d'Estat dels EUA, Rex Tillerson, va confirmar que almenys un ciutadà nord-americà va...

Primers auxilis psicològics

Primers auxilis psicològics

El coordinador de Girona dirigeix els dispositius d'emergències de la Creu Roja al Prat i als...

Puigdemont felicita els Mossos: «Heu salvat moltes vides i heu donat confiança»

Puigdemont felicita els Mossos: «Heu salvat moltes vides i heu donat confiança»

L'alcaldessa de Cambrils demana als ciutadans que «no tinguin por» i que «recuperin la normalitat»

Enllaços recomanats: Premis cinema