Es disparen els robatoris amb força en habitatges a les comarques gironines

Els furts amb violència i intimidació han baixat un 1,3%; el 2015 hi va haver 820 casos i el 2016 van ser 809 · L´any passat es van produir dos crims: el jove mort en una discoteca a Girona i l´home que va matar el germà a Figueres

17.02.2017 | 11:44
Es disparen els robatoris amb força en habitatges a les comarques gironines

Els robatoris amb força en habitatges a les comarques gironines es van incrementar en gairebé un 8% durant el 2016. Segons les dades del Ministeri de l'Interior, entre gener i desembre, es van registar 3.084 casos a la demarcació.

Són gairebé 200 casos més que el 2015. En aquesta tipologia delictiva, els lladres solen forçar algun dels accessos i un cop a dins arrepleguen tot el que poden. En ocasions ho fan amb gent a dins que a vegades s´adona del que passa. En cas que hi hagi gent, no fan mal als habitants.

El balanç de criminalitat que ha fet públic el Ministeri de l´Interior, i que fa referència a tots els cossos policials, recull l´evolució de la delinqüència a les comarques gironines durant el 2016. En global, entre gener i desembre, aquestes xifres negres han disminuït un 7,5%, i han seguit la tendència a la baixa dels darrers anys.

En concret, l´estadística recull que al territori s´han registrat 37.505 delictes i faltes (davant els 40.551 del 2015). Una de les tipologies delictives que ha disminuït d´un any per l´altre –tot i que lleugerament– són els robatoris amb violència i intimidació (ja sigui a empreses o assalts a domicilis), els furts i les sostraccions de cotxes.

Es tracta de la tipologia de delictes que genera més alarma social, perquè els lladres són agressius i solen amenaçar o agredir les víctimes.

En concret, aquí la davallada ha estat de l´1,3% (passant de 820 a 809 casos). En aquest grup s´hi inclouen, per exemple, robatoris a empreses, a bancs, a botigues, estrebades, atracaments a persones al carrer o assalts violents. L'estadística policial també revela que, durant el 2016, a les comarques gironines hi ha hagut altres descensos.

Entre els més significatius, els robatoris de vehicles a motor (que han baixat un 19,5% (passant de 630 denúncies a 507) o els furts (que ho han fet en un 11%, de 13.370 casos a 11.899). Per últim, una altra tipologia delictiva que també ha baixat són els danys.

Això sí, el territori continua arrossegant una assignatura pendent: el tràfic de drogues. Aquí, els delictes associats pugen un 5,8% al llarg del 2016. Van passar de 432 a 457 casos. Sobretot, vinculats amb plantacions i venda de marihuana o bé altres drogues (com ara l´heroïna o la cocaïna).

També destaca l´ascens que han registrat els robatoris amb força a habitatges (de 2.862 a 3.084 casos, un 7,8% més).

Són lladres que entren als habitatges sovint forçant algun dels accessos (portes o finestres) i que un cop a dins se n´enduen allò que poden de botí, des de joies fins a aparells electrònics, passant per altres objectes de valor.

Per últim, el Ministeri de l´Interior també recull que l´any passat hi va haver dos crims a la demarcació: el del jove que va morir a l´exterior de la discoteca Caribbean de Girona i el de l´home que va matar el seu germà d´una ganivetada a Figueres.

Reducció a Girona ciutat

L´estadística del Ministeri també desgrana les dades de la capital, Girona. I el balanç revela que, d´un any per l´altre, la reducció de delictes i faltes a la ciutat ha estat significativa.

En concret, se n´han registrat fins a un 27,7% menys. Han passat dels 6.828 del 2015 als 4.935 de l´any passat. La tendència a la baixa es dona en totes les tipologies delictives.

Entre elles cal destacar no només els robatoris amb violència (189 casos, un 14,9% menys), sinó també els robatoris amb força a habitatges (270 denúncies, un 19,9% menys). Durant el 2016, el descensos també s´han donat a la resta d´ítems que apareixen a l´estadística del Ministeri. A Girona ciutat, hi ha hagut 90 sostraccions de vehicles a motor (-36,2%), 26 casos de tràfic de drogues (-10,3%) i s´han registrat 1.842 furts (-31,4%) i 532 dany (-35,4%).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

La foto d'una de les actuacions qüestionades per la formació.
ERC denuncia maltractament de patrimoni a la muralla de Ripoll

ERC denuncia maltractament de patrimoni a la muralla de Ripoll

Teresa Jordà va demanar a l'equip de govern que els presentin el permís de la Direcció General de...

«Ens trobem amb nens que realment estan patint problemes de malnutrició»

«Ens trobem amb nens que realment estan patint problemes de malnutrició»

La nova representant de la Fapac gironina, escollida en una assemblea celebrada al març, també...

Propostes per gaudir del diumenge a Girona

Propostes per gaudir del diumenge a Girona

Fires, festes mostres florals i música formen part de les nostra selecció

Olot s´omple de primavera

Olot s´omple de primavera

?Els botiguers instal·len 2.000 flors a les escales de l'església de Sant Esteve ?Els veïns...

El primer congrés d´ecoturisme de Catalunya tindrà lloc a la Garrotxa

El primer congrés d´ecoturisme de Catalunya tindrà lloc a la Garrotxa

El director general de Turisme, Octavi Bono, va visitar divendres la Garrotxa i va avançar...

El Trueta treballa amb una aplicació per reduir el temps per tractar l´ictus

El Trueta treballa amb una aplicació per reduir el temps per tractar l´ictus

El sistema MetrICS cronometra les actuacions sobre el pacient per escurçar l'interval de resposta,...

Enllaços recomanats: Premis cinema