El grup municipal d´ERC a Olot proposarà al ple municipal de dijous un informe econòmic per concretar la regulació i el càlcul d´una taxa gravatòria sobre els ter­renys que les companyies fan servir per transportar energia. Es tracta dels terrenys que ocupen les torres elèctriques i les canonades que transporten electricitat, aigua, gas o hidrocarburs.

La regidora Anna Barnadas va argumentar que «en els darrers anys les companyies subministradores de serveis, sobretot les elèctriques, han pujat els ingressos, mentre que la ciutadania pateix increments de les tarifes». A més, va avançar que la moció demanarà que els beneficis de la taxa serveixin per pagar mesures contra la pobresa energètica.

Barnadas va justificar que les hisendes locals estan infrafinançades, per la qual cosa és important trobar nous models impositius. Si no hi ha un nou sistema d´impostos, va dir, la tendència és apujar l´impost de béns immobles que recau sobre les famílies.

En aquest sentit, va explicar que la llei d´Hisendes Locals estableix que es poden gravar a les companyies els ingressos bruts generats al municipi, cosa que ja fa l´Ajuntament d´Olot. També va exposar que els ajuntaments poden gravar l´ocupació del sòl per la distribució d´energia als ciutadans i també els que ocupen per dur energia a altres llocs.

També va concretar que «en el cas d´Olot parlem de les empreses Endesa, Fenosa, Gas Natural i totes les que tenen estructura de transport» i va afegir les de telefonia fixa, perquè va haver-hi ajuntaments que ho van voler fer amb les de mòbil i van perdre.

En els casos que es presentaran a la moció -segons Barnadas- hi ha sentències del Suprem que estableixen que els ajuntaments també poden cobrar una taxa». Segons ella, fins ara no s´ha aplicat la taxa perquè costava interpretar la llei d´Hisendes Locals.