Les bases de Podem van començar a votar ahir si volen mantenir-se en la construcció d'«Un País En Comú» amb ICV, EUiA i Barcelona En Comú. Fa unes setmanes, quan semblava que tots anaven a una, la direcció de Podem a Catalunya liderada per Albano Dante Fachín va posar sobre la taula unes condicions «imprescindibles» per mantenir-se en la construcció de l'espai. Les bases tindran ara l'última paraula per decidir si participen en l'assemblea fundacional del 8 d'abril.

La direcció defensa no formar-hi part en els termes previstos però la visió de Fachín no la comparteixen tots els cercles i, de fet, el partit s'ha començat a fracturar. Ahir, sense anar més lluny, el local Escudella Solidària de Girona va acollir una reunió amb membres de tots els espais per parlar de l'assemblea. Segons fonts consultades, la direcció de Podem havia prohibit als seus d'anar-hi i, ni el coordinador a Girona, Paulino Gracia, ni Marivi Alonso, d'organització, hi van acabar assistint.

A més d'ICV, EUiA i BComú, sí que s'hi van veure membres de cercles de Podem gironins, tot i la prohibició. De facto, doncs, segueixen participant en la construcció de la confluència. Uns «crítics» localitzats sobretot a Girona ciutat i a la Selva i el Baix Empordà i que hi segueixen participant perquè tenen inquietuds per tirar endavant aquest nou espai.

A Catalunya, la fractura s'evidencia en dos sectors, sobretot després que Fachín es fes amb el control de la direcció de Podem, apartant del consell executiu al secretari general a Barcelona, Marc Bertomeu, qui amb la diputada de CSQP, Jéssica Albiach, defensa mantenir-se en el nou espai.

El mateix Fachín, en una entrevista a l'ARA, obria ahir la porta a primàries si les bases voten quedar-se en la construcció de l'espai.

En la reunió d'ahir a Girona es van valorar els mesos de feina. Unes 500 persones han participat en les sessions per debatre l'ideari específic del territori. També es va parlar de l'organització de l'assemblea fundacional. Entre l'1 i el 8 d'abril ja s'haurà decidit el seu nom oficial, amb el que anirien a unes hipotètiques eleccions. Fins al 8 es votaria la nova direcció que pilotarà la transició. Podran votar de manera telemàtica els registrats al web, tot i que s'intensificarà el control per verificar identitats i evitar duplicitats, i també es podrà votar presencialment el dia 8.