Un pont en construcció» per establir punts de connexió entre els joves de Banyoles, amb el suport de tota la comunitat, és el propòsit amb què s'ha constituït el Moviment Afrobanyolí Social (MAS), tal com van assenyalar els promotors després de la seva presentació pública, aquest diumenge al Casal Popular del Pla de l'Estany.

Els seus integrants són noies i nois que es reuneixen des de fa temps amb una sèrie d'objectius clars, recollits en un manifest fundacional que s'obre amb la voluntat de «mostrar a la societat d'acollida aspectes culturals de la societat africana». El col·lectiu de persones africanes és un dels més nombrosos dintre de la població nouvinguda de Banyoles, una ciutat on l'índex d'immigració se situa en el 18,81% -segons dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya corresponents a 2016. D'acord amb el padró, les nacionalitats més presents són les del Marroc i de Gàmbia, Senegal, Mauritània i Mali, a l'Àfrica subsahariana.

La declaració d'intencions del MAS continua amb el propòsit d'afavorir la inclusió del col·lectiu mitjançant activitats socioculturals i laborals; així com de col·laborar amb altres entitats, per crear activitats i afavorir el coneixement mutu; participar en actes i festes locals; adquirir formació i coneixement per realitzar millor la seva tasca; i crear un vincle amb els joves de la comunitat. Sobre aquest últim punt, des del moviment van remarcar que el seu objectiu és «enfortir-nos i recolzar-nos» per millorar la connexió entre totes les persones que conviuen a Banyoles. Perquè, van concloure, la finalitat última és «dur a terme una integració real entre les nostres comunitats».