La possibilitat que es facin prospeccions per buscar petroli i gas davant la Costa Brava es redueix després que, ahir, el Congrés dels diputats aprovés una proposició no de llei per demanar al govern de l'Estat que protegeixi el corredor de cetacis del Mediterrani. Si aquesta petició prospera, les empreses interessades a explotar hidrocarburs al fons marí hi hauran de renunciar.

El Partit Popular va ser l'únic que no va donar suport a la declaració del corredor de cetacis com a Zona Especialment Protegida d'Importància per al Mediterrani (ZEPIM). El grup parlamentari format per Units Podem, En Comú Podem i En Marea va presentar la proposta, que a la comissió d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient d'ahir va aconseguir el suport de la resta de forces polítiques, excepte del PP. Amb 22 vots a favor i 14 en contra, la proposició no de llei va tirar endavant.

La plataforma Aliança Mar Blava, que lidera el moviment polític i civil contra els diferents projectes de prospeccions que estan oberts entre les costes balear i catalana, va remarcar que el text aprovat ahir al Congrés recull les seves demandes i subratlla la urgència d'aplicar un règim preventiu de protecció. Per aquest motiu, l'aliança va agrair als partits que van votar a favor de la iniciativa i va recordar que el corredor de migració de cetacis del Mediterrani, que transcorre per davant del litoral gironí, està «greument amenaçat per diversos projectes de prospeccions d'hidrocarburs».

L'Aliança Mar Blava va recordar que continua obert l'expedient de la petroliera Cairn Energy, a través de la seva filial espanyola Capricorn Spain Limited, que ha sol·licitat dotze permisos a la zona del golf de Lleó. Aquest projecte amenaça directament les costes gironines ja que, en un dels seus extrems, s'hi acosta a tan sols 31 quilòmetres. La plataforma va alertar que la superfície d'aquest projecte -com altres que arriben fins a les Balears- se solapa amb el corredor de cetacis, fet pel qual la realització de prospeccions sísmiques seria incompatible amb la protecció ambiental.