Els Mossos d´Esquadra han desarticulat un laboratori de falsificació de moneda a Granollers que introduïa els bitllets falsos en comerços de Girona. L´operació ha permès detenir la persona que fabricava els bitllets i dues més que s´encarregaven d´introduir-los al circuit financer.

Aquests darrers que actuaven a la província introduïen bitllets falsos de 20 i 50 euros realitzant compres de productes de poc valor en petits comerços perquè així els tornessin diners de curs legal. Al domicili del falsificador hi han trobat la maquinària i el material necessari per fabricar fins a 450.000 euros.

L´operació policial ha anat a càrrec dels Mossos de la Divisió d´Investigació Criminal adscrits a la Unitat Central de Delictes Socioeconòmics i Falsificació de Moneda. Els arrestats són tres homes de nacionalitat espanyola i de 59, 58 i 44 anys d´edat, que han quedat acusats com a presumptes autors d´un delicte de falsificació de moneda. El dia 1 d´abril el tres detinguts van passar a disposició judicial, els quals van quedar en llibertat amb càrrecs amb l´obligació de passar pel jutjat cada quinze dies.

Coneguts per la policia

Es dona el cas que dos dels detinguts, el de 58 anys F. Brugués Fontané, i E. Aguilar Adames, de 44 ja havien estat enxampats pels Mossos aquest març a Girona. Els van arrestar el dia 3, agents de paisà quan van veure els dos homes comprant o consumint aliments de poc valor i pagant amb moneda falsa perquè els tornessin diners de curs legal, bàsicament bitllets de 20 euros. Els agents els van interceptar, identificar i detenir per distribució de moneda falsa.

L´operació que ha permès trobar el laboratori i detenir tres persones es va iniciar a finals del mes de febrer del 2017 quan els Mossos van observar un augment de denúncies per la detecció de bitllets falsos de 20 i 50 euros en comerços de diferents localitats gironines. Els investigadors van comprovar que gran part dels bitllets detectats presentaven característiques de falsificació molt similars que ja havien detectat en el en una investigació del 2016, i en la qual ja van arrestar el falsificador. Fruit de la investigació, el dia 30 de març els agents van detenir un home a Granollers mentre realitzava compres amb bitllets falsos, els quals acabava de recollir del domicili del principal sospitós, en diferents comerços i punts de venda de l´ONCE, perquè les falsificacions incorporaven les marques tàctils del paper moneda de curs legal i que els invidents utilitzen per identificar els bitllets.

El dia 31 de març es va dur a terme un operatiu policial que va permetre detenir l´autor material de les falsificacions a Granollers i un altre distribuïdor a Girona. A més, es van realitzar les entrades i escorcolls als domicilis dels detinguts, a Granollers i Girona.

L´operació policial ha permès desarticular el centre de producció de bitllets falsos que el falsificador havia establert al seu domicili. El falsificador, que disposava de gran experiència i coneixements informàtics, havia estat detingut els anys 1997, 2000 i 2016.