El PDeCAT presenta al Congrés dels Diputats un paquet de 77 esmenes gironines als pressupostos generals de l'Estat per al 2017 que sumarien 182,9 milions d'euros a les inversions previstes al territori. En una roda de premsa, el diputat Sergi Miquel i el senador Joan Bagué van desglossar ahir les propostes del Partit Demòcrata.

Bagué va iniciar la valoració «sorprès» en primer lloc perquè el ministre Cristóbal Montoro digués que els comptes eren «per mantenir el rumb» mentre que Cs, que en facilitarà l'aprovació, deia que eren «per canviar de rumb». De fet, després de criticar que la inversió a Catalunya baixava en 30 milions «48 hores després» que el president espanyol, Mariano Rajoy, anunciés la pluja de milions en inversions, Bagué també va apuntar que Ciutadans no ha presentat cap esmena gironina i, de fet, només en presentaran dues de catalanes (una a Reus i l'altra a Sant Cugat del Vallès).

Entrant en matèria, Miquel es va encarregar d'anunciar les principals esmenes. Sobre infraestructures, va destacar les «reivindicacions» històriques, com l'N-II als trams oblidats, com de Tordera a Maçanet o els de l'Alt Empordà, o l'N-260 en els trams de Llançà-Figueres, la travessia de Llançà o de Portbou a la frontera. També les millores entre Ribes i la Molina (demanen 5 milions) o la variant de Ribes (2 milions més).

A banda, en un paquet cultural demanen 500.000 euros per a la reforma de la casa natal de Salvador Dalí, 1 milió d'euros per a la rehabilitació de la casa Pastors de Girona, o partides entre les 77 esmenes que pretenen ser una «fotografia de les necessitats dels pobles i municipis de Catalunya» amb 200.000 euros per al museu de la Faràndula de Sant Feliu de Pallerols, 350.000 euros per eliminar barreres arquitectòniques a Llagostera, 200.000 per a la rehabilitació del museu Arqueològic de Banyoles, 1,5 milions per al conjunt arquitectònic del convent del Carme d'Olot, 200.000 pel centre històric de Navata, passejos marítims com el de Platja d'Aro (1 milió) o dels Griells a l'Estartit (1 milió), entre altres.