El Suprem confirma la condemna a un cap militar que va maltractar dos soldats

A un el va colpejar per fregar involuntàriament un superior amb el fusell d'assalt i a l'altre li va donar dos cops de puny al pit perquè no duia casc

16.05.2017 | 00:35

El Tribunal Suprem (TS) ha confirmat la condemna de 8 mesos de presó a un comandament militar que va maltractar dos soldats a la base de Sant Climent Sescebes. Els soldats formaven part del regiment d'infanteria Arapiles 62 i el comandament, que té rang de cap, els va colpejar durant la instrucció. A un d'ells li va donar un fort cop de puny a l'espatlla, que el va arribar a fer plorar, per haver fregat el tinent amb el seu fusell d'assalt. I a l'altre, li va ventar dos forts cops de puny al pit perquè no portava casc. Un tribunal militar ja va condemnar el cap per dos delictes d'abús d'autoritat per haver maltractat algú de categoria inferior. El cap, però, va recórrer al TS i ara l'alt tribunal ha confirmat íntegrament la pena que ja se li va imposar.

El primer maltractament va tenir lloc a finals de maig. Segons recull el Suprem, els soldats feien un «exercici de combat en una població, a dins d'una casa deshabitada». El cap, que es mostrava «visiblement nerviós» per generar tensió als soldats, va agar un soldat i el va fer servir «com a instrument» per explicar moviments i posicions que havia d'adoptar el batalló. Això, precisa el Suprem, ja va incomodar el soldat. L'exercici consistia en què els militars passessin per un forat fet a la paret, per protegir-se d'un enemic hipotètic. Quan el soldat el va dur a terme, va fregar involuntàriament l'espatlla del tinent amb el seu fusell d'assalt.

El cap se'n va adonar i, sense que cap superior li ho manés, va començar a recriminar el soldat i «li va colpejar l'espatlla esquerra amb el puny tancat». «Ho va fer amb la força i intensitat necessàries per fer-li saltar les llàgrimes», precisa el Suprem.

«Neulit, ho faig pel teu bé»

El segon maltractament va tenir lloc a principis d'agost. Aleshores el cap de l'Exèrcit ja no formava part de la secció d'instrucció dels Arapiles 62, tot i que continuava fent formació. Un dia que estava al càrrec de la 1a Companyia de Caçadors, un suboficial li va fer adonar-se que un soldat no portava casc (cosa que se li havia passat per alt). Això el va fer enfurismar. Va manar al soldat que l'acompanyés a l'armeria i allà li va colpejar el pit amb el puny tancat. Com que el soldat es va mig apartar per esquivar el cop, el cap li va ordenar que es tornés a posar ferm i el va tornar a colpejar al pit.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema