Creu Roja preveu duplicar el nombre de places d'acollida per a refugiats a Girona i passar de les 22 que té actualment a 42. L'entitat, que gestiona les places en el marc del programa estatal d'acollida i integració per a persones refugiades, va tancar l'any passat amb 96 places arreu de Catalunya, durant aquest any n'ha afegit 72 més i fins a finals del 2017 preveu obrir-ne 90 més en diferents punts del territori català, segons ha anunciat coincidint amb el Dia Mundial del Refugiat, que és avui.

El programa estatal té una durada màxima de 2 anys i està dividit en tres fases, perquè les persones refugiades guanyin progressivament en autonomia. En la primera, d'entre 6 i 9 mesos, se'ls dona allotjament en aquestes places d'acollida i es cobreixen les seves necessitats bàsiques perquè es puguin concentrar a conèixer la llengua i l'entorn.

A més de les 22 places del servei d'acollida temporal, des de l'entitat s'ha atès 111 persones sol·licitants d'asil interessades a acollir-se al programa estatal de primera acollida des de prinicpi d'any. La Creu Roja a Girona també atén a les persones sol·licitants d'asil no interessades a acollir-se a aquest programa, i el sofereix suport psicològic i assesorament jurídic.

En fases posteriors, se'ls proporciona ajut per buscar habitatge i feina. En aquest procés hi ha implicades fins ara una vintena d'assemblees locals i comarcals de la Creu Roja, des d'on es fa un acompanyament personalitzat.