El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat engegarà nous mètodes per controlar la processionària . Aquests consistiran a col·locar caixes niu per incrementar la presència d'espècies depredadores de la processionària i tècniques silvícoles per fer les pinedes més resistents.

El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya instal·larà caixes niu per ratpenats i ocells insectívors principalment al Berguedà i al Solsonès. Des de la Generalitat, asseguren que aquestes mesures són compatibles amb altres mesures de control (retirades de bosses o trampes amb feromones) i no substitueixen els tractaments aeris que es produiran en 20.000 hectàrees de bosc de cara a la tardor. Segons el Departament d'Agricultura, l'hivern passat la processionària va ser molt agressiva a Catalunya. De les 725.000 pinedes que hi ha unes 160.000 estan afectades en diferents graus.

Factors importants

La selecció de les zones a tractar es prioritza considerant diferents paràmetres, com ara; el grau d'afectació de l'any anterior, la reiteració de les afectacions, la susceptibilitat de les masses o l'impacte econòmic, entre d'altres. El fet que en un hivern hi hagi hagut un nivell d'afectació molt elevat en una zona concreta no vol dir necessàriament que l'any següent el nivell d'afectació també hagi de ser elevat.

La processionària és un lepidòpter defoliador que ocasiona danys importants als boscos de pins. A més a més, pot ocasionar urticària i trastorns al·lèrgics tant a les persones com als animals. El naixement de les papallones comença a finals de juny en els característics nius pelosos.