L'Audiència de Barcelona ha admès a tràmit una querella que havia presentat el sindicat de Mossos Mossos Uspac Aquesta demanda del sindicat havia estat revocada per un jutjat d'instrucció de Barcelona el desembre de 2016 però ara l'Audiència arran d'un recurs d'apel·lació l'ha estimat. Es denuncia a la Subdirectora de personal per presumptes delictes de falsedat documental en documentació pública i prevaricació.

El motiu de la querella rau en uns fets de l'11 de març de 2013, segons recull la resolució judicial, quan es van crear places d'agents a Figueres a les quals «van ser adscrits provisionalment cinc agents», uns policies que encara hi eren «l'any 2016 (...) en una plaça en situació d'adscripció provisional».

Això es va fer tot i que la llei dels Mossos indica que el «període màxim d'una plaça en situació d'adscripció provisional és de dos anys». I a més, segons va argumentar el sindicat al jutge i que es recull en la decisió judicial, la Subdirectora de Recursos humans el 27 d'abril va dir que aquests cinc agents ja havien canviat de destinació el 13 de març del 2015.

«Sense voluntaris»

Fet que no es sustenta, diu el jutge, ja que en l'acta del Consell de Policia del 12 de juliol de 2016 «el cap de la comissaria General Tècnica de planificació de la Seguretat diu que actualment hi ha cinc agents i un caporal destinats des de l'any 2013, que fa més de tres anys que estan destinats , que no s'han trobat voluntaris i, per tant, les places d'USC Figueres-Portbou estan en adscripció provisional durant més de dos anys».

Per tot això, la secció cinquena de l'Audiència de Barcelona considera que cal revocar la decisió judicial anterior del jutge d'instrucció, entre altres, perquè hi ha una «completa indefensió de l'Uspac». També detalla que la querella no s'hauria d'haver arxivat ja que «no es pot afirmar categòricament, sense una mínima instrucció, que els fets descrits en la querella no siguin constitutius d'una infracció penal».

Davant d'aquests fets, l'Audiència de Barcelona ha decidit admetre la querella i insta l'instructor a fer les diligències d'investigació que consideri per comprovar els fets relatats en la querella.

Des del sindicat asseguren en un comunicat que van presentar la querella després de saber que hi havia cinc agents durant més tres anys en un mateix destí «que no els pertocava» i «reclosos». I afegeixen que seguiran «denunciant d'una forma constructiva totes i cadascuna de les irregularitats de la DGP i de la querellada per tal d'exigir el respecte que ens mereixem».

Animar a denunciar la situació

Finalment, destaquen que les indemnitzacions reclamades pels serveis jurídics del sindicat USPAC ascendeixen a més de 200.000 euros per mantenir aquests agents més de dos anys en adscripció provisional a un lloc de treball «imposat per necessitats del servei».

També insten el col·lectiu dels Mossos d'Esquadra a reclamar els drets si es troben en situació semblant i a denunciar-ho.