El nombre de gironins que esperen que els cridin per fer-se una prova diagnòstica ha augmentat un 2,1% respecte a fa 6 mesos, una situació en la qual ara es troben 9.319 persones. Aquesta és l'única llista d'espera que, segons dades facilitades ahir pel Servei Català de la Salut (CatSalut), s'ha incrementat a la Regió Sanitària de Girona, ja que tant la de pacients pendents d'operar-se com la dels que esperen una primera visita amb l'especialista s'han reduït.

El 30 de juny de 2017, un total de 14.375 persones esperaven per entrar a quiròfan, 86 menys que el juny de l'any passat i 691 menys (4,81%) que el desembre; respecte a aquest últim punt de referència, ahir el Departament de Salut va concretar que, llavors, hi havia 15.066 gironins esperant per entrar a quiròfan.

Més operacions aquest any

L'activitat quirúrgica de la Regió Sanitària de Girona ha augmentat un 9% durant el primer semestre de 2017, en comparació amb el mateix període de l'any passat, de manera que s'han intervingut 1.664 persones més. En concret, de gener a juny d'enguany s'han fet 20.255 operacions, mentre que en el primer mig any de 2016 van ser 18.591.

Pel que fa a la realització de proves diagnòstiques, durant la primera meitat de 2017 se n'han efectuat 34.900 en els diferents centres hospitalaris de la Regió Sanitària de Girona i, perquè els les facin, aquestes persones s'han hagut d'esperar una mitjana de 43 dies.

Ahir al matí, el director del CatSalut, David Elvira, va donar a conèixer l'última actualització d'unes llistes d'espera que a partir d'aquest juliol es publicaran cada mes, en comptes de cada mig any. Respecte dels procediments quirúrgics amb un termini garantit, la llista d'espera dels pacients gironins ha baixat un 13,8% -en termes absoluts, hi ha 471 persones menys- ja que, entre el desembre i aquest mes de juny, ha passat de tenir 3.416 persones a 2.945. D'aquests, 170 es corresponen a intervencions oncològiques o cardíaques. El temps d'espera màxim garantit per a les primeres és de 45 dies -excepte la pròstata i la bufeta urinària no infiltrant, que és de 60 dies- i, segons va destacar CatSalut, a Girona no se'n va fer cap fora de garantia; igual que en la cirurgia cardíaca, on l'espera màxima garantida és de 3 mesos.

Amb un 30,8%, la col·locació de pròtesis de genoll és el tipus d'intervenció que aquest any ha reduït més la llista d'espera, que ara suma 862 pacients. En aquest cas, el temps d'espera màxim garantit és de 6 mesos, un termini que ara superen 285 persones; tot i això, CatSalut va subratllar que al desembre hi havia 645 pacients fora de garantia, el que suposa una reducció del 59,33%. Pel que fa a la llista d'espera quirúrgica de pròtesis de maluc, aquest estiu hi ha 218 pacients esperant per ser operats, un 22,42% menys que al desembre.

En les operacions amb termini de referència -un criteri que estableix un temps determinat en funció de criteris clínics i socials-, el nombre de pacients gironins en llista d'espera ha baixat un 1,74%; mentre que els que estan fora de referència han crescut un 9,4%.

Un altre paràmetre analitzat és el de les llistes d'espera per acudir a la primera visita d'un especialista, per al que els centres hospitalaris gironins fan esperar un temps mitjà de 63 dies. En l'actualitat, hi ha 51.544 pacients en aquesta llista, un 6,88% menys que fa mig any. Segons va informar el CatSalut, durant el primer semestre de 2017 a la Regió Sanitària de Girona s'han realitzat 129.596 primeres visites.