L'alberg de Planoles permetrà l'entrada de gossos, substituirà algunes activitats amb animals i oferirà menús vegans per convertir-se en un establiment pet friendly. L'equipament del Ripollès és un dels dos albergs de Joventut de la Generalitat que participaran en una prova pilot per convertir la vintena d'equipaments de la Xarxa Nacional d'Albergs Socials de Catalunya en espais amics dels animals, juntament amb el de Cabrera de Mar.

La iniciativa impulsada per l'Agència Catalana de la Joventut en col·laboració amb la Fundació per a l'Assessorament i Acció en Defensa dels Animals es posarà en marxa aquest setembre i vol normalitzar l'accés dels animals als espais públics, com ja s'està fent als edificis de titularitat pública, les platges o els mitjans de transport.

Es tracta, segons s'apunta des de Joventut, de facilitar la complicitat dels usuaris dels albergs amb els animals i de promoure un turisme social que vetlli per la salut física i emocional dels animals. També es pretén projectar la xarxa d'albergs catalans «com a pionera i innovadora a nivell europeu en l'àmbit del benestar animal en el si de les instal·lacions juvenils i del turisme social i juvenil».

Canvis a les instal·lacions

Així, a partir del mes vinent, l'alberg de Planoles permetrà que els gossos accedeixin i pernoctin a les seves instal·lacions a un preu de quatre euros per cada dia d'estada. Tant l'establiment del Ripollès com el de Cabrera adequaran recintes d'esbarjo per a gossos d'uns 100 metres quadrats, amb arbres que hi facin ombra, i tanques d'1,5 metres d'alçada.

Aquesta mena d'espais, indiquen des de Joventut, es netejaran periòdicament amb desinfectants bactericides, fungicides i viricides innocus per als animals i les persones. Així mateix, s'hi han instal·lat papereres per dipositar-hi els excrements.

Les normes que hauran de complir els amos dels gossos són dur-los lligats pels diferents espais de l'alberg -excepte als recintes d'esbarjo per a gossos-, aportar la documentació de l'animal quan arribin a la instal·lació i que els cans tinguin xip.

Aquestes mateixes característiques són les que adaptaran tots els altres divuit albergs gestionats directament per la Generalitat, que s'aniran incorporant gradualment a la iniciativa la propera tardor i primer trimestre de l'any vinent.

Una altra mesura que hauran de complir els albergs que s'afegeixin al programa és la de permetre l'estada a l'habitació de l'animal. Així mateix, es recomana als responsables de les mascotes que viatgin preparats amb un abeurador d'aigua i un llit per a l'animal.

Una altra de les iniciatives previstes per convertir els albergs en un espai amic dels animal és la substitució de les activitats que no garanteixen el benestar animal, per a la qual cosa la Generalitat i la Fundació per a l'Assessorament i Acció en Defensa dels Animals han avaluat l'oferta dels albergs en què participen animals.

D'acord amb les conclusions de l'informe, se substituiran de manera progressiva quatre tipus d'activitats que es considera que no tenen en compte el benestar animal. Es tracta del mushing o ús de gossos per estirar trineus, les visites a granges de vaques d'explotació lletera, les activitats a certes hípiques i els programes a centres d'animals salvatges que no estan adaptats a les necessitats de les espècies que hi estan en captivitat.

La iniciativa també inclourà canvis a l'oferta d'alimentació dels albergs, que incorporaran menús vegans, amb aliments que no tinguin un origen animal, incloent-hi ous i productes làctics.