L'Irta L'Irta forma part d'un grup operatiu que ha rebut recentment un ajut del Ministeri d'Agricultura per treballar en la preservació i recuperació de l'hàbitat del castanyer amb l'aplicació de tècniques innovadores per al control de plagues i malalties, utilitzant la gestió com a eina de conservació. Amb aquesta iniciativa es pren en consideració l'activitat econòmica desenvolupada al voltant del castanyer com un agent generador de recursos en el medi rural on es troba aquesta espècie.

En el grup operatiu anomenat Saluscastanea s'han reunit set entitats en representació de diverses zones d'Espanya on és present el castanyer, com Galícia, Astúries o Càceres, per exemple. En el cas de Catalunya, l'Irta treballarà amb els castanyers del Montseny, on farà una selecció dels castanyers més adequats per a la producció de fruit i de fusta.

El principal problema que tractarà el grup operatiu és la regressió del castanyer provocada per la manca de control en l'expansió de malalties com la tinta o el xancre, apunten des de l'Irta.

Aquestes amenaces, a més, s'estan agreujant per noves agressions biòtiques, com la vespeta, o abiòtiques, com la sequera, i afavorides per l'actual estructura productiva.

El projecte té en consideració l'hàbitat actual, però també la seva potencial evolució segons les previsions climàtiques dels propers anys, de manera que les solucions proposades permetin la persistència dels boscos de castanyer en el futur.

Saluscastanea vol incidir en el castanyer com a espècie forestal productora de fruits, una activitat estratègica pel seu entorn.

Per aquest motiu es tractarà la conservació del seu hàbitat per mitjà de la gestió com a eina activa, apropant als productors la innovació per a millorar la competitivitat de les petites i mitjanes empreses.