Les característiques lluites entre cavallers, així com qualsevol altra manifestació de violència, desapareixeran de la Fira Medieval Fantàstica Aloja que Banyoles celebra aquest cap de setmana. L'organització i la companyia Alma Cubrae, ànima de l'esdeveniment, ha esborrat del programa d'enguany els enfrontaments violents propis de l'època medieval amb l'objectiu d'expressar el seu «rebuig a la violència viscuda a Catalunya» durant la jornada del referèndum.

Els canvis en la novena edició de l'Aloja, que va començar ahir a les 5 de la tarda i es tancarà diumenge a dos quarts de 10 de la nit, només afecten els espectacles medievals de caràcter bèl·lic. Al llarg dels tres dies, a la plaça Major hi haurà un mercat medieval; al carrer Canal i a la plaça dels Estudis, un espai esotèric; o una escola de cavalleria, a la Muralla.

Entre les novetats més destacades d'enguany hi ha la recuperació del sopar medieval, que se celebra aquest vespre, i la incorporació del foc en alguns muntatges.

De les propostes d'avui, sobresurten una exposició de falconeria, les passejades en poni des de la Muralla i sortides per l'estany amb la barca Tirona, que també es faran avui i que començaran davant l'Oficina de Turisme.

A través de la Fira Medieval Fantàstica de Banyoles, la capital del Pla de l'Estany recularà uns quants segles, ja que els principals espais de la ciutat estaran ambientats i acolliran activitats pròpies de l'Edat Mitjana. La mostra està organitzada per l'Ajuntament de Banyoles amb la col·laboració de la Diputació de Girona, la companyia Alma Cubrae i M21eventos.