L'Ajuntament d'Olot va aprovar anit per unanimitat elAjuntament d'Olot pla integral d'actuació municipal (PIAM) del nucli antic.Es tracta d'un pla que preveu regenerar el nucli antic, un sector de la ciutat amb un 50% dels habitatges buits. El pla va ser aprovat amb el vistiplau de tots els grups polítics al consistori, PDeCAT-DC, ERC, PSC, CUP i OeC.

El pla preveu 94 actuacions en un termini de 12 anys. Entre elles hi ha un estudi referent a l'habitatge que marcarà els pisos més degradats. A partir de l'estudi, l'Ajuntament intentarà convèncer els seus propietaris de la necessitat de rehabilitar els habitatges.

El pla va ser presentat per Estanis Vayreda (del grup del PDeCAT), el qual va recordar que aquest pla era el resultat d'un procés participatiu amb més de 1.520 comentaris per part de ciutadans.

El regidor d'Olot en Comú , Xavier Garcia, va demanar que l'Ajuntament reflexionés sobre els motius que havien dut al nucli antic a una situació marcada pel fet que el 50% dels habitatges estan buits. A més, Garcia va demanar una visibilitat ràpida del pla perquè els veïns no es desanimin.

La més crítica va ser la portaveu de la CUP, Mireia Tresserras. D'entrada, va qualificar d'acte electoral la presentació del pla a inicis d'any, el dilluns 22 de gener, per part de l'equip de govern, partits, els redactors del pla i actors del procés participatiu.

Tresserras també va assenyalar l'enfonsament del sostre d'un pis el 2016 que va suposar el desallotjament dels veïns d'un carrer com a inici de l'alarma per la situació del nucli antic. Així mateix, la cupaire va considerar que l'única solució del nucli antic passa per la millora dels habitatges.

Finalment, Josep Guix (PSC) va qualificar el pla de document d'intencions i va indicar que en els darrers anys l'equip de govern no ha invertit al nucli antic i Anna Barnadas (ERC) va demanar que la dotació pel nucli antic no sigui fixada en 150.000 euros anuals.

Protesta per l'escola pública

En un moment donat van entrar un grup de pares de pàrvuls del nucli antic. Els pares i un mestre van poder parlar i un d'ells va indicar que en les tres escoles públiques de la part vella d'Olot només hi ha tres places de 3 anys, i es van queixar de manca d'informació.

El regidor Josep Berga (PDeCAT) va relatar que la situació deriva del fet que el Departament d'Ensenyament ha eliminat una línia de formació infantil a Olot. També va indicar que va explicar la situació a tots els consells escolars de la ciutat i va recordar que les inscripcions no estan tancades.