En els darrers 20 mesos, l'Ajuntament d'Olot ha enviat 234 requeriments a propietaris del Nucli Antic d'Olot perquè facin reparacions a les façanes per tal d'evitar esfondraments d'elements arquitectònics. Es tracta dels requeriments enviats des de la posada en servei d'un pla de millora de les façanes del nucli antic el setembre del 2016.

De les 234 demandes obligatòries, l'Ajuntament va obtenir 179 respostes, de les quals 170 es van concretar en obres acabades. Respecte als altres requeriments, set estan en fase d'obres i 18 en els tràmits de finançament. L'Ajuntament no ha pogut localitzar 11 propietaris.

En el mateix període l'Ajuntament ha posat quatre sancions. Es tracta de multes de 300 ?, que es doblen quan hi ha d'haver un altre requeriment. Ha tramitat set ordres d'execució. Les dades van ser donades en el darrer ple pel regidor d'Urbanisme, Josep Gelis (PDeCAT-MES).

Gelis va informar sobre les accions de l'Ajuntament envers les façanes del Nucli Antic, arran d'un seguit de preguntes escrites de la CUP. Li van demanar quin coneixement tenia l'Ajuntament de l'enderroc d'un balcó en el carrer Aigua. L'incident va tenir lloc en un dissabte de molta pluja a començaments d'aquest mes.

Gelis va respondre que des de la revisió d'immobles feta per l'Ajuntament en la tardor del 2016, sabien de l'estat de la façana i el propietari havia complert amb els arranjaments que li havien enviat. Va explicar que l'Ajuntament havia seguit els arranjaments demanats i ho va haver de posar cap multa coercitiva. Va explicar que els tècnics municipals havien controlat la reparació del balcó enfonsat i que en el moment de la pregunta de la CUP ja era un tema solucionat.

Gelis va retreure a la CUP: «La seva obstrucció al pla de façanes no ens ajuda a millorar la seguretat». Va demanar als regidors de la CUP que reflexionessin sobre el paper que fan en el pla de millora de façanes del Nucli Antic.

Gelis ha aclarit que en el ple de març la CUP i la resta de l'oposició van votar en contra d'una modificació de crèdit que contenia els ajuts per a millora de façanes del 2018.

El regidor d'Urbanisme ha indicat que, sense la modificació de crèdit, els propietaris no tindran cap ajut per fer reparacions a les façanes. Va considerar que són decisions polítiques que afecten les persones.