Dies de Carnaval: La gran festa major d’hivern simultània

De les despertades carnavalesques fins als balls de nit: èxit de participació a totes hores

El bon temps ajuda a celebrar els actes suspesos per pluja el dissabte a la Costa Brava Sud

Un Carnaval passat per aigua

Oriol Bernà

Les despertades carnavalesques populars a Sant Feliu de Guíxols, Sant Antoni de Calonge i Santa Cristina d’Aro, amb els més matiners a l’hora de llevar-se -o els últims a anar a dormir- han fet saber a tots els vilatans que ja era l’hora de donar la benvinguda a un diumenge de Carnaval i de dir adeu a les pluges que el dia abans van arruïnar alguns dels actes previstos.

Amb el gruix de les poblacions on se celebra aquesta gran ‘festa major d’hivern simultània’ ja desperts, era el moment de treure’s l’espina clavada del dissabte. Lloret de Mar ha pogut gaudir finalment de la seva Gran Rua. L’Escala també es s'ha despertat amb ganes de celebrar i, cap a les 11 del matí, totes les carrosses i comparses ja estaven en dansa. Una hora més tard, els ‘despertadors’ de Sant Antoni de Calonge -amb cares d’haver pogut descansar una mica- ja enfilaven els carrers de la població amb la Gran Rua. Per a ells, la feina es veurà multiplicada, ja que el diumenge que ve els tocarà voltar pels carrers del nucli veí, a Calonge.

No han faltat els dinars de colles, com el de L’Escala o les fideuades i botifarrades populars -com en el cas de Santa Cristina d’Aro-. Als cristinencs, a més, els arribava el torn per desfilar a la 42a rua del Carnaval de l’Amistat ja entrada la tarda, i havien d’agafar forces per una diada que es preveia llarga. Altre cop a la Selva, més concretament a Blanes, també han arribat al punt àlgid de la celebració cap a mitja tarda on, segons l’organització, han rebut unes 35.000 persones per presenciar la rua, amb un increment significatiu de participació respecte edicions passades.

Pels qui encara no n'hagin tingut prou, a Palamós els espera un dels finals de festa amb més tradició: ‘El gran concurs d’exhibició de comparses’, on cada colla defensa la representació de la seva disfressa avaluada per un jurat i sota la supervisió dels reis -aquest any de les colles dels Showboys i Quin Perill-.

Enterraments de la sardina

Castell d’Aro i Palamós han dedicat el matí a celebrar una rua en un format destinat a les colles locals i amb més presència infantil. Després de la disbauxa viscuda durant aquest cap de setmana llarg, només queda esperar l’inevitable destí de tots els carnestoltes, els enterraments de la sardina que, en la majoria de poblacions es durà a terme el dimecres vinent al vespre. Pels qui no n’hagin tingut prou, el Carnaval serà encara ben viu el cap de setmana que ve a molts municipis de Catalunya.