Un dels fenòmens meterorològics que més ha critat l´atenció als gironins aquesta setmana ha estat la pluja de fang que anat caient de manera intermitent i amb poca intensitat cada dia. Aquestes precipitacions, habituals a la primavera, es produeixen perquè els aires càlids provinents del desert del Sàhara -carregats de pols - arriben a Catalunya i provoquen que el cel prengui un color marronós abans de ploure i que les precipitacions siguin en forma de fang.

Es tracta d´un fenòmen força típic de la segona meitat de la primavera, segons explica el meteoròleg gironí, Lluís Regincós, que es conseqüència de l´entrada d´aire procedent del nord del continent africà. L´expert indica que les tempestes de sorra que es formen al desert del Sàhara empenyen partícules de pols de sorra a través dels remolins fins a alçades que poden arribar fins a 6.000 o 7.000 metres.

Les partícules més fines es queden en suspensió a l´aire i són empeses pels vents del nord de l´Àfrica cap al continent europeu, travessant l´estret de Gibraltar i arribant a la península Ibèrica. Quan aquestes partícules de pols creuen el mar Mediterrani, es carreguen d´humitat i actuen de nuclis de condensació que, si les condicions climàtiques ho afavoreixen, formen núvols amb un gran percentatge d´humitat.

D´aquesta manera els núvols estan carregats de gotes d´aigua amb pols del desert i, si es dóna el cas que plou, les precipitacions són en forma de fang, que solen ser de curta durada i comporten registres poc importants com s´ha pogut comprovar aquesta setmana a la ciutat de Girona.

Les pluges del mes de maig

Aquest mes, com dicta la tradició, ha tingut algun petit ruixat diari que ha fet que a poc a poc s´anessin registrant uns nivells de precipitacions propers a la mitjana d´un mes de maig. A l´observatori metorològic de Lluís Regincós -situat al barri de Montjuïc de Girona- ha recollit uns 50 litres per metre quadrat. Segons l´Institut Nacional de Meteorologia, la mitjana per un mes de maig a la ciutat de Girona se situa als 87 litres per metre quadrat, una quantitat a la qual es podria arribar els darrers dies de mes, segons les previsions meteorològiques per a les pròximes setmanes.