El papa Benet XVI podria allargar l'edat de "jubilació" dels bisbes titulars fins els 78 anys. Seria una manera de "formalitzar" el que passa en algunes diòcesis, en què, tot i que la renúncia del càrrec està fixada, a través del Codi del Dret Canònic -cànon número 401-, als 75 anys, hi ha bisbes que continuen al govern diocesà durant tres anys més (a través d'una pròrroga). L'anunci ha estat revelat pel diari italià La Repubblica però, fins que no es publiqui, forma part, segons el rotatiu, de converses als edificis vaticans. El diari indica que Benet XVI ha firmat el decret i que la data de l'anunci es podria fer abans de finalitzar el 2008. L'actual Codi de Dret Canònic és de 1983 i fou aprovat per Joan Pau II al cinquè any de pontificat.

La decisió, a priori, no presentaria cap oposició a fi d'executar-la perquè si un bisbe no pogués arribar a la nova edat de "jubilació" podria renunciar al càrrec. A causa, per exemple, d'una malaltia. Tanmateix, la mesura d'allargar l'edat de jubilació no afectaria els bisbes que tenen assignades tasques administratives, com ara que pertanyin a la cúria vaticana, nunciatures o conferències episcopals. Però no són pocs els qui pensen que l'allargament de l'edat de la jubilació es farà de forma generalitzada en una altra fase. La Repubblica indica que Benet XVI ha estat permeable a una sol·licitud que li havia arribat de bisbes d'arreu del món. Una de les dates possibles per l'anunci era durant la finalització del Sínode dels Bisbes, que s'ha celebrat entre el 5 i el 26 d'octubre.

A les diòcesis de la Tarraconense, els dos primers bisbes que hauran de presentar renúncia per edat seran el de Solsona, Jaume Treserra (1934) -al 2008, 74 anys- , i el cardenal-arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez-Sistach (1937) -71-. Els més joves són el de Vic, Romà Casanova, i el Terrassa, Josep Àngel Saiz-Maneses. Compleixen 52 anys al 2008. La Santa Seu hauria de nomenar un bisbe auxiliar per Barcelona després del traspàs de Joan Carrera. El bisbe de Girona, Francesc Pardo, de 62 anys, és en la mitjana d'edat dels bisbes catalans.