La portada de Ripoll, construïda el 1150, ha patit al llarg del temps nombroses destruccions per causes molt variades com terratrèmols, setges, l'atacs de les tropes franceses, entre d'altres, però també ha patit l'erosió per part de l'home. És per aquest motiu que ahir va tenir lloc la presentació de l'estudi del Pla director de la portada: anàlisi crítica de les actuacions fetes fins ara.

La presentació va tenir lloc a la Seu dels Serveis Territorials de Cultura i Mitjans de Comunicació a Girona i va anar a càrrec del director general del Patrimoni Cultural, Josep Maria Carreté, el director dels Serveis Territorials de Cultura i Mitjans de Comunicació a Girona, Miquel Sitjar, i el conservador de pintura mural i materials petits del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat, Pere Rovira.

Una de les prioritats del Pla Director és reduir l'impacte de les visites sobre el monument, així com la neteja de la pols de la portada, la creació d'estudis i l'eliminació de l'impacte del sol sobre la portalada. Josep Maria Carreté va explicar que "fa temps que es van fer mesures per parar la degradació de la portada de Ripoll com l'extracció d'humitats, feina que ha permès que la portalada s'estabilitzés i aconseguir així millorar-la en estat vital, en longevitat i per la contemplació". Segons Carreté, aquest Pla Director és "un full de ruta per afrontar amb més garanties la portalada, millorar-ne les condicions actuals i la seva preservació per al futur". "A més també hi haurà mesures de divulgació com un conveni amb el Museu Nacional de Catalunya, el Bisbat de Vic i la Universitat Politècnica per la instal·lació d'un 3D que permetrà als visitants poder veure amb més detall la portalada", va afegir Carreté. Aquest nou element que anirà controlat per ordinadors estarà ubicat dins el conjunt del monestir i serà un complement més de la visita. L'objectiu del 3D és reduir l'impacte de les visites i així aconseguir que la gent s'estigui menys temps dins la portalada. Aquest nou sistema començarà a funcionar el primer trimestre de l'any vinent.

Les actuacions previstes

Per evitar l'erosió constant, Cultura ha fixat en 20 el número màxim de persones que podran entrar simultàniament al recinte per visitar la portalada, així com la reducció del temps en cinc minuts. "El mateix pla també prohibeix que s'hi celebrin actes públics o privats i també s'ha posat sobre la taula la necessitat d'obrir el mínim les portes perquè a l'interior del conjunt hi ha un control sobre la temperatura i la humitat per garantir la preservació de la pedra que s'altera cada vegada que entra aire de l'exterior", va explicar Pere Rovira.

Pere Rovira també va destacar com a actuacions urgents "el canvi de la maquinària de climatizació, la realització d'un reportatge fotogràfic complet, la neteja de la pols superficial, aturar la incidència de la llum solar, limitar al màxim l'obertura de la porta principal del pòrtic que dóna accés directe a la portalada des de l'exterior, refer la barrera de seguretat i les covertes, iniciar els estudis tècnicocientífics i valorar l'efectivitat del sistema de neteja interior".

Carreté va infomar que "es disposa de 400.000 euros que se sumen a les despeses ordinàries pressupostades que es deriven del monument i el full de ruta ens permetrà fer una aproximació de quines són les necessitats econòmiques".

La portalada de Ripoll, considerant el pòrtic i tots els elements arquitectònics que l'envolten, fa onze metres d'amplada per set d'alçada.