El Jutjat del Contenciós Administratiu número 2 de Valladolid va dictar una sentència que obliga el col·legi públic Macías Picavea a retirar els crucifixos de les seves aules i espais comuns, després que un grup de pares així ho demanés des de 2005.

El jutge destaca en la sentència, a la qual va tenir accés, que el manteniment dels símbols religiosos en aquest centre educatiu respecte els "drets fonamentals" consagrats en els articles 14 i 16.1 de la Constitució, referits a la igualtat i la llibertat de consciència.

Pel que sembla, es tracta de la primera sentència que entra en el fons de la qüestió reivindicada per l'Associació Cultural Escola Laica de Valladolid, i el seu portaveu, Fernando Pastor, va expressar la seva "alegria immensa" pel que considera "un triomf de la higiene democràtica" enfront d'una realitat "d'un altre temps, preconstitucional, basada en el nacional-catolicisme". Aquesta associació va presentar un recurs contenciós administratiu contra l'acord del Consell Escolar del col·legi públic Macías Picavea, adoptat el 17 de març de 2008, que es va decantar per mantenir els símbols religiosos al centre educatiu. La sentència al·ludeix a la jurisprudència del Tribunal Constitucional, que recorda que "l'Estat es prohibeix a si mateix qualsevol concurrència, al costat dels ciutadans, en qualitat de subjecte d'actes o d'actituds de signe religiós", i al·ludeix a "la laïcitat i neutralitat de l'Estat". El jutge subratlla que en l'àmbit educatiu el tema de la llibertat religiosa influeix decisivament en el seu futur comportament.