Lluís Lloansí i Marill, músic ganxó amb residència a Barcelona, rebia el passat dissabte, al vespre, a l'Auditori de Sant Feliu de Guíxols l'homenatge de la Societat General d'Autors i Editors i la Fundació Autor, (SGAE) al qual també es va sumar l'Ajuntament de la població, amb el seu alcalde al capdavant i els Amics de la Sardana. L'homenatge s'emmarcava dins del concert de presentació del Premi SGAE de Sardanes 2008, que té caràcter itinerant, i que enguany ha arribat a la XXIV edició. La part musical va anar a càrrec de la cobla Mediterrània, dirigida per Bernat Castillejo, i Lloansí, acompanyat de la seva família i dels amics ganxons, va ser objecte de mostres de simpatia. Home d'un caràcter exquisit, Lloansí ha sabut guanyar-se al llarg dels anys la simpatia de tothom, especialment per la seva forma de ser. La cobla Ciutat de Terrassa que el 2004 li va fer un homenatge, va trobar la definició més escaient per a ell, "El Senyor de la música".

Durant l'acte, dalt l'escenari el mestre s'adreçava al públic donant les gràcies a l'SGAE, l'Ajuntament i Amics de la Sardana "per haver dedicat un record a la meva obra en aquest concert, juntament amb altres autors de Sant Feliu com son Garreta, Vilà Gandol i Gravalosa" i com sempre, dedicaba un especial record al seu mestre "Josep M. Vilà i Gandol, el meu mestre i un amic entranyable, el record del qual sempre he tingut en el meu cor. Gràcies, doncs, per aquest concert que guardaré com un record inesborrable. Gràcies!".

L'alcalde, Pere Albó, es referia a Lloansí dient "Sardanes a Sant Feliu vol dir mestre Lloansí. Aquest homenatge a Lluís Lloansí arriba per línia directa fins a Juli Garreta i també al seu alumne Josep M. Vilà i Gandol, que va ser mestre de Lloansí".

Una gran abraçada

Un moment entranyable de l'acte es produïa al final del concert quan Bernat Castillejo, director de la Meditarrània, va baixar de l'escenari per anar al pati de butaques i abraçar el mestre Lloansí, un detall que va ser rebut amb aplaudiments per part del públic. La música de Lloansí va tenir el seu protagonisme amb tres peces Una vela en el mar blau d'especial significació per al mestre, ja que havia estat interpretada l'any 1971 per la desapareguda Cobla Barcelona a la qual estava molt vinculat, en el gran concert homenatge que Lloansí va rebre al Teatre Romea, on el primer tenor era el seu entranyable amic Ramon Pla, com ell també ganxó. Tardoral, peça premiada a Ceret-Banyoles el 1985, va ser la segona peça interpretada, i finalment, fora de programa es va escoltar la darrera composició del mestre L'encís del mercat, dedicada a Sant Feliu de Guíxols.