Sabut és que el grafit ha deixat de ser una expressió marginal, ?vandàlica de carrer, per ser valorat com una expressió artística de primer ordre. La imatge del grafiter ?delinqüent ha deixat pas a la de ?l'artista. Partint d'aquestes ?premisses, el Museu de l'Empordà de Figueres obrirà avui una exposició que presenta 17 fotografies que ?mostren els orígens del moviment, quan el grafit era totalment artesà.

Comissariada per Gabriela Berti, l'exposició Graffiti: 25 anys al carrer, visitable fins el 20 de setembre, presenta fotografies originals de ciutats com Madrid, Sevilla, Alacant o Girona que registren algunes de les primeres peces de grafit a l'Estat, contraposades a cinc imatges més que retraten els mateixos grafiters avui.

Gràcies a les fotografies d'arxiu i a les actuals, que pertanyen a un reportatge realitzat pel fotògraf Godo Chillida, es mostra què s'ha fet d'aquells nois que omplien els murs dels vuitanta amb les seves signatures.

D'altra banda, la contraposició de les imatges històriques i les actuals permet apreciar l'evolució en matèria d'estils i tècniques.

Amb motiu de l'exposició s'ha encarregat a Zeta i Kapi, dos grafiters que apareixen tant a les fotografies dels 80 com a les actuals, la realització d'un grafit a la mateixa sala del museu.

L'exposició es completa amb més de 50 objectes rellevants de l'època com són esprais, roba, esbossos, fanzines o pòsters. Es tracta d'objectes originals que van pertànyer als mateixos grafiters que pintaven als anys vuitanta.

Representant els grafiters de les comarques de Girona i completant aquest viatge històric d'un quart de segle d'art als murs, dos grafiters locals, Sok i Ome, contribueixen amb 4 obres de tècnica mixta que formen part de la sala dedicada als trens.

Entre les activitats paral·leles hi haurà la realització d'un grafit al carrer Isabel II de Figueres i una taula rodona.