El II Festival Surpas (cultura lliure i popular), que es farà del 3 al 5 de setembre a Portbou se centrarà en el concepte del «copyleft» i en la lliure creació, distribució i promoció de les obres artístiques.

El certamen, organitzat per l'associació cultural OKNO, pretén així desbancar la idea de l'autor únic i exhibir la cultura a partir de les llicències lliures. Per a això ha programat concerts, exposicions, cicles de cinema mut i videoart.

A l'apartat cinematogràfic destaquen els curtmetratges 'Ich bin Enric Marco', 'Encrucijada' i 'A la sombra de una bandera', una sessió de cinema finlandès a l'aire lliure, i una pel·lícula de cinema mut.

La part musical tindrà actuacions de bandes espanyoles com els granadins Fandila Folk i els madrilenys Chinaski, i internacionals, com Andrew Ashimba (Tanzània), Aikahai (Finlàndia), i el discjòquei grec Soundholic.

El videoart serà present de la mà de Seppo Renvall, Tero Jartti, Christos Xenofontos, Beatriz Sánchez, Marcel Pie i Laboratorium. A més, els 'street artists' BTOY --Andrea Michaelsson, Ilia Mayer i Raquel Sakristán-- exhibiran els seus treballs pels carrers de la població.