Si et proposes una cosa i treballes molt, la pots aconseguir. Jordi López no només ha fet realitat el somni creant un lloc web molt visitat per excursionistes d'arreu del món, sinó que a més acaba de ser compensat amb un premi molt cobejat: ha guanyat el concurs mundial de National Geographic.

Nascut fa 36 anys a Sant Feliu de Guíxols, Jordi López va crear fa tres anys, inicialment com un divertiment, Wikiloc.com, un portal de recursos de turisme sostenible, especialment de rutes a peu i en bicicleta per paisatges munta?nyencs sense contaminar.

Quan Wikiloc va començar a prendre volada, va haver de crear una empresa i es va instal·lar al viver d'empreses del Parc Tecnològic de la UdG. Wikiloc té actualment té 85.000 usuaris registrats i el portal rep unes 700.000 visites úniques al mes.

"Beneficis no en rebem, no podem ni cobrar un sou, però amb els ingressos publicitaris mantenim les despeses de manteniment del web", ha explicat al Diari de Girona aquest informàtic que va renunciar a la seguretat econòmica d'una empresa que tenia per llançar-se a la piscina amb aquesta "wikipèdia" del senderisme.

"L'aposta és arriscada, però no em penedeixo de res, ara faig el que m'agrada", diu, mostrant una filosofia 2.0 de vida, i sense amagar que aviat haurà de treballar en alguna activitat paral·lela, fruit del seu Wikiloc, per captar recursos econòmics, això sí, sempre de turisme respectuós amb el medi.

Un total de 611 iniciatives de 81 països es van presentar al premi, convovat per National Geographic Society i Ashoka Changemakers, i dotat amb 5.000 dòlars i un important ressò mediàtic als EUA. Un jurat especialitzat va seleccionar 10 iniciatives, tres de les quals s'han proclamat guanyadores per votació popular, entre elles la gironina.

La idea de difondre gratuïtament i compartir informació personal sobre rutes, com ara el GR de Begur, que obre la versió catalana del Wikiloc i atrapa molta gent, va obtenir ràpidament una resposta massiva de senderistes d'arreu del món. Ara el web té traducció a una quinzena d'idiomes i inclou rutes pels volcans de Hawaii, per l'Illa de Pasqua, amb trineu de gossos pels boscos gelats de Lapònia, l'Himalaia o la Patagònia.

Jordi López, que gestiona el web amb Montserrat Jordi, sent "molta satisfacció" pel premi. Segons explica, anar al Parc Tecnològic de la UdG ha estat una gran ajuda, perquè és un "centre de talent".

Sense les noves tecnologies, sense GoogleMapps i GoogleEarth, no hauria estat possible el projecte altruista d'aquest amant de les rutes a peu i en bicicleta.